Oglasi

Nova hapšenja u aferi Agrobanka

U toku privođenje člana Izvršnog odbora Agrobanke, bivšeg direktora čačanske filijale i direktora firme Mediteran 92.
Agrobanka više ne postoji, a njene klijente preuzela je Poštanska štedionicaAl Jazeera

Radna grupa Uprave kriminalističke policije Srbije nastavila je akciju u aferi Agrobanka, a jutarnjim satima u petak u toku je privođenje člana Izvršnog odbora Agrobanke Branislava Pešića, bivšeg direktora čačanske filijale Velibora Lukića i vlasnika i direktora firme Mediteran 92 Milenka Surudžića, javljaju srbijanski mediji.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Agrobanku za oko 16 miliona eura, a u korist Surudžića, prenosi RTS.

Za zloupotrebe kredita, od početka istrage  osumnjičeno je 25 osoba, uključujući nekadašnjeg predsjednika Izvršnog odbora Agrobanke Dušana Antonića, koji je sa još devet osumnjičenih uhapšen u augustu.

Čelnici Agrobanke su u pritvoru od septembra zbog sumnje da je su banku iz Srbije oštetili za više od 50 miliona eura.

Banka više ne postoji, dok je njene klijente i štediše od kraja oktobra preuzela Poštanska štedionica.

Iz Ministarstva finansija Srbije tada je saopćeno da je postojala opasnost da građani ostanu bez blizu 300 miliona eura štednje položene u Agrobanku, da država nije reagirala.

Proširena istraga

Nakon hapšenja Antonića i još devet osumnjičenih, policija je u augustu uhapsila još petero ljudi, među kojima su vlasnik preduzeća Habitfarm Radoslav Sekulić i njegov sin Duško Sekulić.

Uhapšeni su bili odgovorna lica u preduzećima Habitfarm, Swiss farmacija, Swiss Intermedical, Product Trade, Western Styles, Luton i Novi dani.

Oni su bili korisnici bankarskih kredita u Agrobanci.Ta preduzeća su kao povezana lica bila korisnici kredita i bankarskih garancija kod Agrobanke, a nad nekima je već pokrenut stečajni postupak, dok su druga već likvidirana.

Tužilaštvo za organizovani kriminal donijelo je 26. oktobra naredbu o proširenju istrage protiv osumnjičenih odgovornih lica u Agrobanci Dušana Antonića, Slavoljuba Korićanca, Bojana Zarića, Bojana Labovića, Vahba Papića, Stevana Alavanje, vlasnika preduzeća Asprom, Agrartrade i poljoprivrednog preduzeća Porečje-Vučje, Bojana Simonovića, člana Izvršnog odbora Agrobanke, i Predraga Vučkovića, direktora preduzeća Agrartrade.

Policija je 20. novembra, privela Jožefa Kasu, Zorana Maleševića, Peđu Mališanovića i Miomira Paovicu, pod sumnjom da su zloupotrebom službenog položaja, na štetu Agrobanke, pribavili Mališanoviću imovinsku korist od preko 13 miliona eura.

Dan kasnije uhapšena je i nekadašnja direktorica šabačke filijale Agrobanke Branislava Vlahović, pod sumnjom da je zloupotrijebila službeni položaj i falsificirala službene isprave.

Izvori: Al Jazeera i agencije