Nova hapšenja u Saudijskoj Arabiji

Pokret za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji veoma mnogo pretrpio (Arhiva)

Izvori iz organizacija za ljudska prava otkrivaju da je došlo do novih hapšenja zvaničnika i intelektualaca u Saudijskoj Arabiji. Amnesty Intenational smatra da su akcije hapšenja dvojice aktivista koje su sprovele saudijske vlasti fatalan udarac na ljudska prava, te da ova zemlja svjedoči mračnom periodu kada je riječ o ljudskim pravima.  

Prema lokalnim izvorima koji se bave ljudskim pravima, uhapšeni su saudijski sudija Yousef Faraj, direktor Ureda ministra pravde, i podsekretar Ministarstva pravde Ahmad al-Omeira. Također smatraju kako postoji velika vjerovatnoća da je uhapšen i dr. Abdul Aziz Al-Zahrani, profesor na Univerzitetu Kralj Saud.  

U međuvremenu, Samah Hadid, direktorica kampanja za Bliski istok u Amnesty Internationalu, kaže da hapšenje dvojice aktivista Saudijskog udruženja za građanska i politička prava (ACPRA) Abdulaziza al-Shubailya i Issaa al-Hamida predstavlja fatalan udarac na ljudska prava. Dodala je kako je ovo mračno razdoblje za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji.

Hadid pojašnjava da hapšenje al-Shubailya i Al-Hamida potvrđuje zabrinutost da je novo rukovodstvo pod princom Mohamedom bin Salmanom odlučno da ”slomi” ljudska prava u Saudijskoj Arabiji. Umjesto interakcije s aktivistima po pitanju ljudskih prava, oni se progone jedan po jedan, kaže ona.

Borci za ljudska prava završavaju u zatvoru

Hadid je istakla da je pokret za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji veoma mnogo pretrpio, a da su, u posljednjim hapšenjima, gotovo svi poznati borci za ljudska prava završili u zatvoru pod optužbom za terorizam.

Također je potvrdila da se Al-Shubaily i Al-Hamid smatraju zatvorenicima savjesti a da se od saudijskih vlasti traži da ih odmah i bezuvjetno oslobode.

Aktivisti su prošlog mjeseca izjavili da je saudijsko pravosuđe okončalo slučaj ”suđenja udruženju ACPRA” nakon što je potvrđena presuda aktivistima. Protiv članova ovog udruženja donesene su pravosnažne presude od ukupno 105 godina zatvora, 94 godine zabrane putovanja, kao i novčane i druge kazne.

Slučaj datira još iz 2009. godine, kada su aktivisti osnovali udruženje ACPRA, poznato i po arapskom akronimu HASEM. Saudijske vlasti su 2013. godine donijele sudsku presudu o ukidanju ovog udruženja i osudili njene članove po različitim optužbama, kao što su: osnivanje udruženja bez odobrenja, huškanje naroda, vrijeđanja sudskih instanci i Vijeća istaknutih učenjaka, te vrijeđanje vladara.

Izvor: Al Jazeera