Nova hapšenja zbog napada u Londonu

Policija je istrage nastavila u utorak, mediji navode kako su pretraživali kuću u četvrti Sunbury-on-Thames (EPA)

Dva muškarca su uhapšena u Velsu pod sumnjom da su igrali ulogu u prošlosedmičnom napadu u londonskom metrou, uslijed čega je povrijeđeno 30 osoba, a do sada je uhapšeno ukupno pet osoba, saopćila je britanska policija.

Dva muškarca, starosti 48 i 30 godina, uhapšena su u Newportu u Velsu na osnovu zakona o terorizmu, navodi se u saopćenju policije.

Ranije je objavljeno kako je u tom gradu u utorak uhapšen i 25-godišnji muškarac.

Dvojica muškaraca u dobi od 21 i 18 godina, osumnjičeni za taj napad, uhapšena su u subotu u okruzima Surrey i Hounslowu, a istraga se nastavlja na četiri adrese, rekla je policija.

Siroče iz Iraka

Policija je istrage nastavila u utorak, a britanski mediji navode kako su pretraživali kuću u četvrti Sunbury-on-Thames, dvadesetak kilometara jugozapadno od Londona, u kojoj živi ugledan stariji par koji udomljuje djecu i zbog toga je primio odlikovanje kraljice Elizabete.

Osamnaestogodišnjak uhapšen u subotu je siroče iz Iraka i živio je u toj kući, prema medijima.

Nadzorne kamere pokazuju muškarca kako izlazi iz te kuće u petak ujutro i čini se nosi torbu sličnu onoj u kojoj je bio eksploziv upotrijebljen u metrou.

Bomba kućne izrade nije eksplodirala punom snagom, ali je izazvala plamen te je u napadu i metežu koji je slijedio povrijeđeno tridesetak ljudi.

Upitna odgovornosti ISIL-a

Odgovornost za napad preuzela je oružana grupa Islamska država Irak i Levant, ali je britanska policija oprezna.

Ministrica unutrašnjih poslova Amber Rudd rekla je u nedjelju kako je “prerano izvlačiti zaključke” te da policija do sada “nema dokaza” o umiješanosti ISIL-a.

Napad u petak peti je koji je pogodio Veliku Britaniju u šest mjeseci i u njima je ubijeno 35 osoba.

Izvor: Agencije