Oglasi

Nova istraga o austrijskoj Hypo banci

Četiri dužnosnika Hypo banke su pod istragom zbog navodne pronevjere koja se odnosi na poslove s hrvatskim partnerima.
Najnoviji slučaj pronevjere odnosi se na jednu hrvatsku kompaniju koja posluje s nekretninamaReuters

Bivši predsjednik Uprave austrijske Hypo banke Tilo Berlin i još trojica dužnosnika banke su pod istragom zbog navodne pronevjere koja se odnosi na poslove s hrvatskim partnerima, potvrdio je glasnogovornik banke.

Berlinu i još trojici dužnosnika banke prebacuje se da su pri odobravanju kredita banci nanijeli štetu od 95 miliona eura, objavio je list Oberosterreichische Nachrichten, a kasnije je te informacije glasnogovornik banke potvrdio novinarima austrijske novinske agencije APA.

Ukupna šteta koja je nastala u banci raznim malverzacijama iznosi više od 700 miliona eura, izjavio je glasnogovornik.

Najnoviji slučaj pronevjere odnosi se na jednu hrvatsku kompaniju koja posluje s nekretninama, a kojoj je, u vrijeme dok je Berlin bio predsjednik Uprave banke, odobren kredit od 80 miliona eura.

Šteta 95 miliona eura

Interna istraga otkrila je slučaj i prijavila ga.

Osumnjičenima se prebacuje da su odobrili kredit ne poštujući pritom uobičajenu proceduru, pa čak ni upozorenje odjela koji je zadužen za procjenu rizika.

"Šteta iznosi 95 miliona eura", izjavio je glasnogovornik banke.

Banka će pokrenuti parnični postupak u ovome slučaju, ako nadležne vlasti podignu tužbu protiv osumnjičenih.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.