Nova istraga protiv Strauss-Kahna

Advokati Strauss-Kahna tvrde da se radi o hajci medija i tužitelja (AFP)

Francuski tužitelji otvorili su preliminarnu istragu protiv bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Dominiquea Strauss-Kahna, o navodima silovanja na zabavi u hotelu u Washingtonu.

Pokretanje istrage tužitelja u Lilleu na sjeveru Francuske dolazi nakon zahtjeva istražnog sudije da ispita navode o silovanju nakon inicijalnih navoda o podvođenju u decembru 2010.

Tužitelji su saopćili da istražuju navode da je Strauss-Kahn možda učestvovao u silovanju tokom zabave u hotelu u vrijeme kada je bio šef MMF-a.

Prema činjenicama kojima raspolaže tužiteljstvo, sve se odvijalo u razdoblju između 15. i 18. decembra 2010, a tužitelji istražuju navode o organiziranom podvođenju u hotelu Carlton u Lilleu, te o grupnom silovanju.

Odbacio optužbe

Jedna belgijska prostitutka u martu je izjavila da je silovana 2010. godine tokom “druženja” u kojem je učestvovao i Strauss-Kahn. On je odmah demantirao te navode Belgijanke.

Najnovija istraga protiv bivšega šefa MMF-a temeljit će se na izjavi belgijske prostitutke, koja je, kako je kazala za sedmični list Le Point, protiv svoje volje natjerana da učestvuje na zabavi na kojoj su bili Strauss-Kahn i njegovi prijatelji.

Druga prostitutka djelomično je potvrdila njezinu izjavu, no nijedna nije službeno tužila navodne učesnike.

“Nisam vikala, no jasno sam tada dala na znanje da to ne želim. No, imala sam dojam da su policajci na to ‘odvratili pogled'”, rekla je jedna od prostitutki.

Belgijske prostitutke su izjavile da su u decembru 2010. bile u Washingtonu zajedno sa Strauss-Kahnom i još nekoliko njegovih prijatelja, sa poslovnim ljudima Fabriceom Paszkowskim i Davidom Roquetom, te s policijskim načelnikom Jeanom-Christopheom Lagardeom, koji su, također, pod istragom, prenose francuski mediji.

Strauss-Kahnovi francuski advokati su, nakon otvaranja istrage o događajima u Carltonu, izjavili kako smatraju da pravosuđe i medije vodi gorljiva želja da se naškodi jednom čovjeku.

Strauss-Kahn se povukao s čela MMF-a nakon što je optužen za silovanje sobarice u jednom njujorškom hotelu, a u avgustu  prošle godine, pošto su optužbe protiv njega u SAD-u odbačene, vratio se u Francusku, gdje se suočio s novim optužbama.

Izvor: Agencije