Nova krivična prijava za prisluškivanje

Stranački zvaničnici su priložili tonske zapise i stenograme koje je ranije objavio lider SDSM-a Zoran Zaev (Al Jazeera)

Članovi opozicionih makedonskih partija SDSM i NSDP, kao i gradonačelnik opštine Centar, podnijeli su danas Osnovnom javnom tužilaštvu proširenu krivičnu prijavu za krivično dijelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, objavili su makedoski mediji.

Kako je precizirano, zamjenica predsjednika SDSM-a Radmila Šekerinska, njen partijski kolega Stevo Pendarovski, lider NSDP-a Tito Petkovski i gradonačelnik opštine Centar Andrej Žernovski, podnijeli su proširenu krivičnu prijavu, a kao dokaz su priložili tonske zapise i stenograme koje je ranije objavio lider SDSM-a Zoran Zaev.

Politički motiv

Pendarovski je rekao da se prijava odnosi na dokaze za prisluškivanje u posljednje četiri godine.

“Niko od nas se nije bavio kriminalom, trgovinom drogom ili oružjem, niti smo mafijaška organizacija”, rekao je Pendarovski.

On je naglasio da nije bilo razloga da budu prisluškivani i da je u pitanju čisto politički motiv. Pendarovski je izrazio nadu da će institucije postupiti po krivičnoj prijavi.

“Želimo da verujemo da će se institucije konačno odvažiti i postupiti po krivičnoj prijavi za masovni zločin protiv ljudskih prava i sloboda, za prisluškivanje hiljada i hiljada građana ove zemlje bez ikakvog povoda ili razloga”, rekao je Pendarovski.

U ponedeljak je lider SDSM-a Zoran Zaev objavio šestu “bombu” kao nastavak objelodanjivanja materijala o prisluškivanju više od 20.000 makedonskih građana, za koje je optužio premijera Makedonije Nikolu Gruevskog i šefa Direkcije za državnu bezbjednost SašouMijalkovskog.

Izvor: Agencije