Nova medalja za Holanđane u brzom klizanju

Slovenija je na Olimpijskim igrama u Sočiju već osvojila četiri medalje (EPA)

Nijemac Eric Frenzel u srijedu je na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju osvojio zlatno odličje u nordijskoj kombinaciji, koja se sastoji od jednog skoka sa 90-metarske skakaonice i utrke na deset kilometara, nakon što je u njenom drugom dijelu bio najbrži.

Srebrno odličje pripalo je Japancu Akiti Watabeu, a bronzano Norvežaninu Magnusu Krogu.

Frenzel je utrku završio sa vremenom 23:50.2 minuta, a Japanac je imao 4.2 sekunde zaostatka, dok je Krog, koji je utrku startao sa gotovo minutom zaostatka, na kraju završio sa 8.1 sekundi iza njemačkog nordijca.

U prvom dijelu nordijske kombinacije, njemački natjecatelj je imao najbolji skok od 103 metra, čime je dobio prednost od šest sekundi ispred Japanca.

Rekorderi iz Rusije

Nizozemci su danas osvojili četvrto zlatno odličje u brzom klizanju na ZOI-ju u Sočiju, nakon što je na 1000 metara slavio Stefan Groothuis (32).

Bivši svjetski prvak je tu dionicu prešao u vremenu 1:08.39 minuta.

Srebro je pripalo Kanađaninu Dennyju Morrisonu u vremenu 1:08.43 minuta, a bronza još jednom Nizozemcu Michelu Mulderu rezultatom 1:08.74 minuta.

Amerikanka Kaitlyn Farrington osvojila je naslov olimpijske prvakinje u snowboardu u disciplini akrobatske figure u snježnom kanalu (half-pipe).

Farrington (24) je do zlata došla s 91.75 bodova ispred braniteljice naslova iz Vancouvera Australke Torah Bright, dok je bronca pripala Amerikanki Kelly Clark.

Kaitlyn Farrington je iznenađujuće slavila ispred Bright sa samo 0.25 bodova, a ovoj Amerikanki je dosad najbolji rezultat bilo treće mjesto na X-Games u Aspenu ove godine. Trećeplasirana Clark (30) je bila brončana i u Vancouveru, dok je prvakinja iz 2006. i srebrna iz 2010. Amerikanka Hannah Teter bila četvrta, a bronca joj je izmakla za 0.25 bodova.

Težak pad ruskog skakača Maksimočkina

Ruski predstavnik u skijaškim skokovima Mihail Maksimočkin doživio je težak pad na velikoj skakaonici tijekom treninga na ZOI u Sočiju. Maksimočkin (20) je prilikom pada na skakaonici Rosa Hutor udario glavom o tlo te je prebačen u bolnicu, a predsjednik ruskog saveza za skijaške skokove i nordijsko skijanje, Aleksandar Uvarov, rekao je da je zadobio ozljede prsnog koša, ali da one nisu ozbiljne. Potvrdio je da se Maksimočkin neće moći natjecati na Igrama.

Ruski sportski par Tatjana Volosožar – Maksim Trankov, aktualni svjetski i europski prvaci, okitili su se zlatom u umjetničkom klizanju na ZOI u Sočiju.

Veliki favoriti na domaćem ledu Volosožar i Trankov slavili su s 236.86 bodova ispred sunarodnjaka Ksenije Stolbove i Fedora Klimova (218.68), dok je bronca pripala njemačkom paru Aliona Savchenko/Robin Szolkowy (215,78), inače četverostrukim svjetskim prvacima.

Volosožar i Trankov su ušli u povijest kao prvi predstavnici u umjetničkom klizanju s dvije zlatne medalje na istim Igrama jer su kao članovi ruske reprezentacije osvojili ekipno zlato u novoj disciplini ZOI-a.

Medalja za Maze

Slovenska skijašica Tina Maze pobjedom je u spustu na Zimskim olimpijskim igrama u ruskom Sočiju svojoj državi donijela prvu zlatnu medalju u povijesti.

Do pobjede je na stazi u skijaškom centru Rosa Khutor Maze došla istim rezultatom kao još jedna osvajačica zlatne medalje, Švicarka Dominique Gisin.

Brončana medalja pripala je još jednoj članici švicarske skijaške reprezentacije Lari Gut, koja je za pobjednicama zaostala samo 10 stotih dijelova sekunde.

To je prvi put da na Olimpijskim igrama natjecatelji podijele zlatnu medalju u alpskom skijanju, jer su alpski skijaši i skijašice su i ranije u povijesti Igara dijelili medalju, ali nikada zlatnu.

Na Igrama u Innsbrucku 1964. godine Francuskinja Christine Goitschel i Amerikanka Jean Saubert podijelile su srebro u veleslalomu, dok su na Igrama 1992. Amerikanka Dian Roffe i Austrijka Anita Wachter bile izjednačene na drugom mjestu u istoj disciplini.

U muškoj konkurenciji su Švicarac Didier Cuche i Austrijanac Hans Knauss “uzeli” srebro u Super-G-ju 1998. godine.

Sloveniji je to četvrta medalja na Igrama u Sočiju. Prethodno je, u skijaškim skokovima na „maloj“ skakaonici, srebro osvojio Peter Prevc, dok su dvije bronce donijele Vesna Fabjan u skijaškom trčanju i Teja Gregorin u biatlonu.

Izvor: Al Jazeera i agencije