Nova Murdochova ostavka zbog prisluškivanja

James Murdoch je u februaru odstupio sa mjesta predsjednika kompanije News International (Reuters)

James Murdoch je u utorak objavio da će odstupiti sa mjesta predsjednika grupacije BSkyB, u pokušaju da zaštiti tu uspješnu satelitsku televiziju od štetnih posljedica skandala oko prisluškivanja telefona, koji je pogodio djelimičnog vlasnika te televizije, firmu News Corp.

“Svjestan sam da bi moja uloga predsjednika mogla biti gromobran za firmu BSkyB i vjerujem da će moja ostavka doprinijeti da ne bude pogrešnog poistovjećivanja sa događajima u drugoj kompaniji”, naveo je Murdoch u saopćenju.

Zatvoren dnevni list

On i dalje obavlja funkciju zamjenika izvršnog direktora News Corpa, dok je u februaru odstupio sa mjesta predsjednika kompanije News International, koja je izdavala dnevni list News of the World.

Taj list je prestao izlaziti u julu prošle godine nakon talasa optužbi za ozbiljne prekršaje, uključujući i neovlašteni pristup mobilnom telefonu ubijene britanske učenice Milly Dowler.

Firma News Corp, koju je osnovao otac Jamesa Murdocha, medijski magnat Rupert Murdoch, u vlasništvu je 39 posto dionica kompanije BSkyB i željela je otkupiti sve preostale dionice, ali je zbog skandala oko prisluškivanja telefona morala odustati od te namjere.

Izvor: Agencije