Nova nagodba Applea i Googlea u tužbi za urotu

Slučaj se temelji na prepisci ključnih ljudi Googlea i Applea (Reuters)

Četiri američke kompanije iz Silikonske doline, uključujući Apple i Google, pristale su na novu nagodbu radi rješavanja sudske tužbe koju su zajednički protiv tih kompanija podigli njihovi zaposlenici, optužujući tehnološke divove za tajno dogovaranje da neće otimati jedna drugoj talentirane zaposlenike.

Tužioci su u sporu pokrenutom 2011. optužili četiri američka tehnološka diva – Apple, Google, Intel i Adobe Systems za ograničavanje mobilnosti radnika i posljedično ograničavanje plata.

Slučaj je pomno praćen u javnosti zbog moguće isplate visokih odšteta, kao i zbog prilike da se zaviri u svijet američkih elitnih tehnoloških kompanija, podsjeća Reuters.

Sutkinja Lucy Koh s nadležnog kalifornijskog suda prošle je godine odbacila nagodbu u iznosu od 324,5 miliona dolara, ocijenivši ju preniskom nakon što se jedan od tužilaca požalio, prenosi Hina.

Taj će radnik podržati novi sporazum, kazao je njegov advokat Daniel Girard.

Prema pisanju New York Timesa, koji se poziva na izvore bliske pregovorima, to bi moglo rezultirati isplatom ukupno 415 miliona dolara.

Bez komentara

Zastupnici Applea, Intela i Adobea nisu to željeli komentirati, dok glasnogovornik Googlea nije bio dostupan za izjave, kao ni niko od advokata na strani tužitelja.

Slučaj se uglavnom bazira na e-mailovima u kojima su suosnivač Applea Steve Jobs, bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt i neki njihovi rivali dogovorili detaljne planove kako bi se izbjeglo da kompanije međusobno otimaju cijenjene inženjere.

Pri odbijanju sporazuma teškog 324,5 miliona dolara, sutkinja se u više navrata referirala na sličnu nagodbu iz 2013. godine u kojoj su sudjelovale kompanije Disney i Intuit.

Zaposlenici Applea i Googlea dobili bi manje odštete nego Disneyevi, napisala je Koh u objašnjenju, iako advokati imaju daleko jače argumente protiv Applea i Googlea.

U kratkim podnescima Sudu, kompanije su kazale da će tužioci neminovno podnijeti detaljno pojašnjenje novoga sporazuma, nakon čega će sutkinja Koh odlučiti hoće li ga prihvatiti ili odbiti.

Izvor: Agencije