Nova neuspješno lansirana raketa Pjongjanga

Musudan može dosegnuti cilj od preko 3.000 kilometara te može biti lansirana sa pokretnog cestovnog raketnog bacača (AP)

Sjeverna Koreja pokušala je i nije uspjela u petak uspješno lansirati balističku raketu, za koju stručnjaci vjeruju da je riječ o onoj srednjeg dometa, što je ta izolirana komunistička zemlja pokušala napraviti uprkos međunarodnim sankcijama zbog takvih ranijih poteza.

Neuspješno lansiranje, do kojega dolazi na dan kada zemlja slavi “Dan sunca”, odnosno rođendan djeda aktualnog sjevernokorejskog vođe i njenog osnivača Kim Il-sunga, uslijedilo je nakon što je zemlja u januaru izvela četvrto nuklearno testiranje te u februaru ispalila dalekometnu raketu, što je izazvalo nove sankcije Ujedinjenih naroda.

No Sjeverna Koreja nastavila je uprkos tome testiranje, pod budnim nadzorom čelnika Kim Jong-una.

Prema američkim podacima, postoji mogućnost izvođenja i petog nuklearnog testa.

Neuspjeh i 2012. godine

U petak je rođendan dugogodišnjeg lidera Kim Il Sunga, koji se masovno obilježava u toj zemlji, a 2012. godine bio je obilježen pokušajem ispaljivanja dalekometne rakete, koji također nije uspio.

Američko Ministarstvo obrane objavilo je da je američko strateško zapovjedništvo zabilježilo lansiranje u 5:33 po lokalnom vremenu te, nakon toga, i neuspjeh pokušaja, dok je State Department pozvao Pjingjang da se suzdrži od akcija i retorike koje dodatno dižu napetosti u regiji.

Riječ je vjerovatno o raketi Musudan, objavila je u vezi s pokušajem lansiranja južnokorejska novinska agencija Yonhap, odnosno balističkoj raketi srednjeg dometa, koja može dosegnuti cilj od preko 3.000 kilometara te može biti lansirana sa pokretnog cestovnog raketnog bacača.

Izvor: Agencije