UN: Neophodna evakuacija civila iz Halepa

Jedina ruta snabdijevanja na istoku Halepa prekinuta već danima (Reuters)

Ujedinjeni narodi su izrazili zabrinutost zbog nastavka borbi u sirijskom gradu Halepu, na čijem istočnom području, pod kontrolom snaga opozicije, živi 300.000 ljudi.

Nakon što su snage predsjednika Bashara al-Assada blokirale jedini put do tog dijela grada, cijene osnovnih namirnica su porasle.

Iz UN-a apeluju da se omogući dostava humanitarne pomoći i evakuacija civila. 

Ofanziva pobunjenika

Ranije su sirijski pobunjenici pokrenuli veliku ofanzivu na dijelove  Halepa, koji su pod kontrolom sirijskog režima, nakon što je državna vojska prethodno presjekla njihov jedini preostali put snabdijevanja.

Halep, koji je nekada bio ekonomski centar Sirije, gotovo je potpuno razoren u ratu koji je počeo antivladinim protestima 2011. godine, a do danas je odnio živote više od 280.000 ljudi.

Pobunjenici su pokrenuli ofanzivu za preuzimanje kontrole nad cestom Castello, jedinim preostalim putem koji vodi iz Halepa na područje koje je pod njihovom kontrolom, javlja AFP.

Propali mirovni pregovori

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopštila je da je 19 režimskih vojnika poginulo juče kad su pobunjenici digli u vazduh tunel u starom dijelu Halepa.

Više rundi mirovnih pregovora, pod pokroviteljstvom UN-a, nije dalo rezultata, ali je specijalni izaslanik UN-a Staffan de Mistura rekao da je došao “ključni trenutak” u naporima za postizanje političkog rješenja sukoba.

Uprkos diplomatskim naporima, borbe su pojačane u Halepu, gradu koji je od sredine 2012. podijeljen na zapadni dio, pod kontrolom Vladinih snaga, i istočni, koji kontrolišu pobunjenici.

Izvor: Al Jazeera i agencije