Nova optužnica u BiH za zločin u Štrpcima

Putnici su ubijeni na obali rijeke Drine, a do danas su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve (Al Jazeera)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odredilo je kućni pritvor Miodragu Mitrašinoviću zvanom Mijo (1960.), koji se nalazio u Crnoj Gori, optuženom za učestvovanje u ratnom zločinu u Štrpcima 1993.

Mitrašinović je stupio u kontakt s Tužilaštvom BiH i odazvao se pozivu za ispitivanje, saopšteno je iz Tužilaštva.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Mitrašinovića, koja ga tereti za učestvovanje u zločinu nad 20 putnika, otetih iz voza Beograd-Bar u mjestu Štrpci kod Višegrada, 27.02.1993. koji su nakon toga mučeni i zlostavljani u selu Prelovo.

Putnici su ubijeni na obali rijeke Drine, a do danas su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve.

Optužen za mučenje i ubistva

Ubijeni su civili, uglavnom Bošnjaci, državljani Srbije i Crne Gore iz Prijepolja, Bijelog Polja, Brodareva, Priboja, Podgorice, Bara i drugih mjesta, jedna osoba hrvatske nacionalnosti iz Beograda, kao i jedan neidentificirani putnik afro-azijskog porijekla.

„Optuženi se tereti da je zajedno sa pripadnicima vojne formacije ‘Osvetnici’ i Višegradske brigade VRS, sudjelovao u otmici putnika, njihovom transportu za Višegrad, kao i kasnijem mučenju i ubojstvu žrtava“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Miodrag Mitrašinović, jedanaesti je optuženi u BiH za ovaj zločin, jer je ranije podignuta optužnica protiv 10 osoba, u predmetu Luka Dragičević i dr. Protiv pet osumnjičenih osoba, postupak se vodi pred pravosuđem Republike Srbije.

„Tužiteljstvo BiH nastavlja aktivnosti na pronalasku i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, koji se nalaze u inozemstvu kao i zemljama regiona, u okviru borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina i u tom procesu surađuje sa partnerskim institucijama više zemalja“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Al Jazeera