Nova politička kombinatorika u Srebrenici

'Glasaću za Srebrenicu' pokrenuta da spriječi negatore genocida (Al Jazeera)

Predsjednici opštinskih odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpske demokratske stranke (SDS), Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine u Srebrenici usvojili su u srijedu platformu koju su uputili u centrale stranaka da daju saglasnost za nju.

Ovo je za Fenu potvrdio predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Srebrenica Radomir Pavlović, dodajući da ovaj dokument govori o političkom djelovanju nove skupštinske većine i raspodjeli vlasti na osnovu izbornih rezultata “pola Bošnjacima, pola Srbima”.

Dogovorena je, kaže Pavlović, korektna saradnja s načelnikom Opštine Srebrenica te ustanovljena nova politika, koja bi se zasnivala na tome da se “šestorka spusti u Srebrenicu, kako bi se, na osnovu budžeta bh. entiteta i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pomoglo Srebrenici, jer se te partije nalaze u tim vladama”.

SNSD, SDS, SDPBiH i SBBBiH imaju 13 odbornika u Skupštini opštine (SO) Srebrenica, a nju čine ukupno 23 odbornika, te Pavlović najavljuje da će Koaliciju SNSD, SDS, SDPBiH i SBB BiH podržati još najmanje dva odbornika.

Vršilac dužnosti načelnika Opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je za Fenu da ne zna detalje da li je  potpisana neka platforma između četiri stranke, ali je potvrdio da takva koalicija neće imati svog načelnika.

“Ova koalicija teško bi funkcionirala bez načelnikove podrške i obrnuto”, pojasnio je Duraković i naveo da bi koalicija predstavljala apsurd i da bi bila nemoguća, jer bi u njoj Bošnjaci bili manjina, odnosno u koaliciji bi bila četiri Bošnjaka i devet Srba, te on zbog toga koaliciju ne može ni podržati.

Razbijanje izborne platforme

Podsjetio je da je platforma na kojoj je i dobio izbore, zapravo, platforma vrijednosti bošnjačkog jedinstva, koju “neko želi razbiti”.

“Uzimajući u obzir činjenicu da je savez kojeg čine Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu osvojio sedam mandata te da je s njima još jedan odbornik iz reda nacionalnih manjina, uključujući i ovu koaliciju, smatram da to nije dovoljno legitimno da bi Bošnjaci imali svoju političku perspektivu”, dodao je Duraković.

On kaže da na takvim temeljima platforme ne može podržati ovu koaliciju, a da li će biti dogovora o eventualnom formiranju neke nove koalicione većine, ostaje da se vidi.

Inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” osudila je mogućnost stvaranja skupštinske većine u SO Srebrenica koju bi činile SNSD, SDS,SDPBiH i SBBBiH.

“Mi iz inicijative ‘Glasaću za Srebrenicu’ imamo puno pravo takvu većinu smatrati izdajničkom, ne zbog toga što su u toj većini deset srpskih i četiri bošnjačka odbornika, nego zato što je to većina protiv koje smo se sve ovo vrijeme borili na nivou vrijednosti”, ocijenio je u pisanoj izjavi dostavljenoj Feni koordinator Incijative Emir Suljagić.

On navodi kako je inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” i pokrenuta da spriječi negatore genocida da dobiju priliku da upravljaju Srebrenicom i osudili bi je da bilo koja od partija koja je podržala kandidaturu Durakovića za načelnika opštine i platformu “Srebrenica 2020” učestvuje u njoj.

Anonimne prijave

“U najmanju ruku je neukusno da lokalni predstavnici dviju partija koje stupaju u tu većinu to rade u vrijeme kada njihovi partneri iz SNSD-a i SDS-a pišu anonimne prijave zbog kojih nas, aktiviste ‘Glasaću za Srebrenicu’, saslušava policija”, smatra Suljagić.

Istovremeno, on je uvjeren da ovo nije upereno samo protiv Srebrenice, nego i protiv koalicije “1. mart”, ali je isto tako siguran da ovo nisu stavovi centrala tih partija.

“Stoga se koristim i ovom prilikom da pozovem rukovodstva tih partija da sada urade ono što su svima nama preživjelim Srebrenice obećali onda kada su podržali inicijativu ‘Glasaću za Srebrenicu’. Mi ćemo do kraja sedmice tražiti sastanke s rukovodstvima tih partija, da ih uvjerimo u to koliko bi kontraproduktivno bilo da podlegnu pritisku lokalnih vlastožednika i pozovemo da se vrate u okvire dokumenta koji su svi podržali, a to je platforma ‘Srebrenica 2020'”, naveo je Suljagić.

SDA osuđuje uspostavu skupštinske većine u Srebrenici sastavljene od SNSD-a, SDPBiH, SBBBiH i SDS-a u kojoj su samo četiri vijećnika Bošnjaci.

“Time tzv. probosanske stranke SDPBiH i SBBBiH ne samo da su izdale Srebrenicu, već su pogazile dostojanstvo kako preživjelih Srebreničana, tako i više od 8.000 žrtava genocida nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice”, stoji u pismenom saopćenju Stranke demokratske akcije. 

Izvor: Agencije