Nova pravila FIBA-e za međunarodna takmičenja

Kvalifikacije za Eurobasket 2019. će se igrati u dva kruga od novembra 2017. do februara 2019. (EPA)

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) u francuskom Lilleu, gdje se igra završnica Europskog prvenstva (Eurobasket 2015), predstavila je novi sistem takmičenja za Svjetski kup, koji će se igrati 2019. godine, a čiji će domaćin biti Kina, kao i za kontinentalna prvenstva.

Prema FIBA-inim planovima, počevši od 2019. godine, Svjetski kup će se igrati svake četiri godine, javlja Anadolija.

Posljednje Svjetsko prvenstvo održano je 2014. u Španiji, pa će se zbog novog sistema kvalifikacija napraviti petogodišnja, umjesto dosadašnje četverogodišnje pauze.

Kada su u pitanju kontinentalna prvenstva od 2017. i ona će se igrati svake četiri, a ne svake dvije godine kao što je do sada bio slučaj. Završni turniri svih spomenutih takmičenja igrat će se u septembru.

Reprezentacije će u svakom kvalifikacionom ciklusu biti podijeljene na A i B diviziju. Svi kontinenti imat će po 16 selekcija u A diviziji, osim Europe kod koje će biti 32 reprezentacije. Sve ostale države će igrati B diviziju.

Na Svjetskom kupu 2019. igrat će 32 selekcije, a jedino domaćin neće igrati kvalifikacije. Najviše predstavnika, njih 12, imat će Europa, po sedam Amerika i Azija sa Pacifikom, te pet Afrika.

Pokretačka snaga

Što se konkretno tiče europskih kvalifikacija, one će se igrati u dva kruga od novembra 2017. do februara 2019. godine. U prvom krugu će 32 selekcije biti podijeljene u osam grupa sa po četiri tima. Određena su tri termina za odigravanje utakmica novembar 2017, te februar i juni 2018. godine.

Po tri najbolje plasirane reprezentacije iz svake grupe formirat će nove četiri grupe sa po šest ekipa, a prenosit će bodove iz prve runde kvalifikacija. U drugoj fazi svaka od selekcija igrat će samo sa timovima s kojima se nije sastajala u prvoj, a termini su septembar i novembar 2018, te februar 2019. U obje faze se igra po sistemu ‘svako sa svakim’.

Sistem kvalifikacija za Eurobasket 2021. bit će sličan. Posljednje Europsko prvenstvo do kojeg će se moći doći po starom sistemu bit će održano 2017. godine.

Još nije određen domaćin, a glavni kandidat je Ukrajina ukoliko se smiri politička i sigurnosna situacija u ovoj državi.

Kvalifikacije za Eurobasket 2021. počet će u novembru 201., a završit će u februaru 2021. godine.

„Nema dileme da su nacionalni timovi pokretačka snaga europske košarke. Danas samo nekoliko država ima priliku da gleda uživo svoje reprezentacije. Ove promjene i novi kalendar takmičenja donijet će mogućnost navijačima da bodre svoje selekcije u zvaničnim takmičarskim utakmicama FIBA-e“, rekao je Kamil Novak, izvršni direktor FIBA Europe.

Novi sistem kvalifikacija za Svjetski kup i kontinentalna prvenstva uključit će više od 140 reprezentacija, a odigrat će se 1.250 takmičarskih utakmica tokom jednog ciklusa.

Izvor: Agencije