Nova pravila protiv ‘kreditnih ajkula’

Reklame za brze kredite su postale dio svakodnevice za Britance. Stotine njih posluje online, a njihove usluge se sve više koriste.

Procjenjuje se da su u 2013. godini imali 1,6 miliona korisnika koji su od njih povukli blizu 10 miliona zajmova u vrijednosti 3, 8 milijardi dolara.

Uz obećanja o instant kešu za one koji se ne mogu zadužiti na drugom mjestu, oni koji pružaju usluge brzih kredita postali su alternativni bankari onima u nevolji. Ali bez jake regulacije tržišta, ove kompanije mogu naplatiti kakvu god kamatu žele.

Primjerice, u ekstremnim slučajevima, ukoliko pozajmite 10 dolara sa dnevnom kamatnom stopom od četiri posto, morali biste vratiti 20 dolara za samo 17 dana.

Strožije kontrole

Collean Beasley kaže da, kada je podizala ovakav zajam, niko je ništa nije pitao o njenoj mogućnosti da ga otplati. Počela je sa pozajmicom od nekoliko stotina.

”Bila sam samohrani roditelj sa veoma ograničenim prihodima. I kasnila mi je socijalna pomoć. Nisam imala novca za preživljavanje, tako da sam bila primorana obratiti se njima“, kaže Collean.

Oni koji pružaju usluge brzih kredita sada će morati da se podvrgnu strožijim kontrolama – kamatne stope bit će ograničene na 0,8 posto na dan, a korisnici kredita neće morati da vraćaju dvostruko više od onog što su pozajmili.

Za to vrijeme ispred jedne od najvećih kompanija za brze kredite, proslavljaju oni koji su lobirali za ove promjene.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera