Nova pravila rada nuklearnih elektrana

Japan je uveo nova pravila po kojima je zona sigurnosti povećana na 30 kilometara oko atomske elektrane.

Japan, Nuklearne elektrane, Pravila
Skoro pet miliona ljudi živi u zoni specijalnih mjera [AFP]

Japan je uveo nova pravila za rad nuklearnih elektrana, prema kojima je zona sigurnosti povećana na 30 kilometara oko atomske elektrane i u njoj će biti obavezno preduzimanje mjera za ublažavanje posljedica.

Na taj način broj građana u toj zemlji koji žive u zoni specijalnih mjera povećan je na blizu 4,8 miliona, prenijela je agencija Itar-tas.

U skladu s novim pravilima, u slučaju kvara nuklearne centrale obaveznoj evakuaciji podliježe svo stanovništvo koje živi u krugu od pet kilometara.

Pri tome je evakuaciju obavezno provesti prije nego što stručnjaci izmjere nivo radijacije.

Međunarodni standard

Odluka o evakuaciji građana koji žive u krugu od 30 kilometara će se donositi u zavisnosti od stepena ugroženosti.

Ranije je ta zona iznosila 10 kilometara.

Prema riječima predstavnika organizacije odgovorne za sigurnost u oblasti nuklearne energetike, pravila su dopunjena u skladu s međunarodnim standardima.

Pored toga, pripremljeni su specijalni informativni materijali u kojima su instrukcije navedene jednostavnim jezikom, razumljivim za građane.

Poslije kvara nuklearne elektrane Fukushima, izazvane razornim cunamijem u martu 2011. godine, prva zona specijalnih mjera oko elektrane bila je određena u krugu od 20 kilometara.

Komisija koja se bavila ispitivanjem koliko su efikasno i pravilno izbjegnute posledice kvara ocijenila je da u tom slučaju mnogi građani nisu dobili potrebne informacije i nisu znali razmjere katastrofe.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.