Nova pravila za britanske medije

Britanski sudija Brian Leveson je, nakon osmomjesečne istrage o medijskoj industriji u toj zemlji, preporučio uspostavljanje nezavisnog tijela i zakonskih rješenja za – ne kontrolu – nego omogućavanje slobodnog rada medija.

On je pozvao na osnivanje nezavisnog tijela koje bi zaštitilo narod od “ponašanja medija koje, ponekad, može biti opisano samo kao nečuveno”.

Leveson je pokrenuo istragu o ponašanju medija i povezanosti medija sa politikom, potkupljivanjem policije i drugim nečasnim radnjama, nakon što je otkriveno da su britanski tabloidi hakirali brojne telefone.

Ogorčeni građani

Istraga je pokrenuta nakon što je otkriveno da su mediji hakirali mobitel nestale djevojčice Milly Dowler, koja je kasnije pronađena mrtva, te objavljivali njene SMS poruke.

Kate McCann, majka nestale djevojčice Madeleine, također je, prema vlastitom svjedočenju, pretrpjela medijsku torturu.

Za promjenu u ponašanju štampe zalagao se i glumac Hugh Grant.

Svi redom svjedočili su kako su bili zlostavljani, maltretirani i traumatizirani u medijima. Lord Leveson predložio je prekretnicu – zakoni moraju osigurati nezavisnost medija, a oni sami, uspostavom neovisnog regulatora, etičan i profesionalan rad.

“Toliko pogrešnih špekulacija i informacija rašireno je o sadržaju novog Zakona. Moram neke stvari pojasniti. Predlažem ga samo i jedino u svrhu ustanovljenja novog neovisnog samoregulirajućeg sustava”, rekao je Lord Leveson.

“Važno je pojasniti šta ovaj Zakon neće uraditi. Neće ustanoviti tijelo koje će regulirati medije. To je na samim medijima da organiziraju i urade.” 

Britanci su umorni od žutila u štampi i medijskog progona pojedinih osoba, poručila je  grupa aktivista okupljenih u vrijeme objavljivanja Levensonovog izvještaja.

Podsjećaju kako je zbog prisluškivanja već zatvoren News of the World u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha.

Medije treba učiniti nezavisnima od utjecaja raznih interesa i osoba, traže aktivisti.

‘Zaustaviti Murdoch mafiju’

“David Cameron danas ima jedinstvenu mogućnost zaustaviti Murdoch mafiju. Vidimo kako je koristio svoje vlasništvo nad trećinom naših novina za korupciju naših ustanova i potkopavanje demokracije. S Levensonovim izvještajem, ima mogućnost istinskih promjena. Moramo osigurati da one ograniče vlasništvo kako niko ne bi bio u mogućnosti posjedovati više od petine naših medija”, kazala je voditeljica aktivističke grupe Meredith Alexander.

Upravo su Murdochova izdanja bila razlog zbog kojeg je pokrenuta istraga.

Istragom su utvrđene uske veze između pojedinih novina, vodećih političara, policijskih službenika, te osvijetljena tamna strana novinarstva.

Na londonskom sudu, neovisno o Levesonovom izvještaju, pojavili su se bivši urednici izdanja Murdochovog medijskog carstva.

Rebekah Brooks optužena je za potplaćivanje službenika Ministarstva odbrane.

Nekadašnji urednik i bivši savjetnik britanske Vlade za medije Andy Coulson brani se od optužbi za potplaćivanje državnih službenika. Tako je, navodno, pribavio i telefonski imenik kraljevske porodice.

Izvor: Al Jazeera