Nova presuda bivšem izraelskom premijeru

Sudije su navele da je Olmert koristio novac za vlastite potrebe, bez prijavljivanja (AP)

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert osuđen je u jerusalemskom okružnom sudu na osam mjeseci zatvora zato što je nezakonito primao novac od jednog pristalice iz SAD-a.

To je završnica dramatičnog pada čovjeka koji je do prije nekoliko godina predvodio Izrael i od koga se očekivalo doprinese historijskom mirovnom sporazumu sa Palestincima, ocjenjuju agencije.

Olmert je u martu proglašen krivim.

Njegov advokat Eyal Rosovsky je rekao da je pravni tim “veoma razočaran” presudom i da će se žaliti izraelskom Vrhovnom sudu, prenio je Associated Press.

Tužilac je tražio da Olmert bude kažnjen na najmanje jednu godinu zatvora uz novčanu kaznu za aferu “koverata s kešom”.

Advokat okrivljenog zahtijevao je da se uzme u obzir da je bio u javnoj službi i da bude osuđen uvjetno.

Ponovljeno suđenje

Olmert je bio primoran dati ostavku početkom 2009. godine zbog optužbi za korupciju. Njegovim odlaskom otvoren je put za izbor sadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua, lidera konzervativnog Likuda. Mirovni napori koji su uslijedili nisu urodili plodom.

Godine 2012. Olmert (69) je oslobođen niza optužbi, uključujući da je primao koverte s novcem od američkog biznismena Morrisa Talanskog, kada je bio gradonačelnik i ministar.

Njegova bivša saradnica Shula Saken kasnije je postala ključna svjedokinja, ponudivši snimke razgovora s Olmertom o primanju novca. Zbog toga je suđenje ponovljeno.

Sudije su navele da je Olmert koristio novac za vlastite potrebe, bez prijavljivanja.

Bivši izraelski premijer je u drugom slučaju 2014. osuđen na šest godina zatvora zbog korupcije. Olmert se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu, koji još nije donio presudu.

Ehud Olmert bio je premijer Izraela od 2006. do 2008. godine, kada je zbog korupcijskih skandala bio primoran da podnese ostavku.

Izvor: Agencije