Nova rasprava o oružanim snagama Kosova

Za usvajanje amandmana potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini, kao i dvije trećine glasova zastupnika iz nealbanskih zajednica (Anadolija)

Skupština Kosova će na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 5. maja, razmatrati amandmane na Ustav Kosova u vezi s transformacijom Sigurnosnih snaga u oružane snage Kosova, odlučilo je Predsjedništvo Skupštine.

Skupština će glasati za usvajanje amandmana na Ustav Kosova, koje je predložila Vlada Kosova, i razmatrat će se prvi put Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona koji se odnose na oružane snage Kosova, i to po ubrzanoj proceduri, saopćeno je iz Predsjedništva Skupštine.

Odluku o oružanim snagama Kosova zastupnici manjinskih zajednica uvjetuju nastavkom rezerviranih mjesta za manjine u Skupštini za barem još jedan mandat, navodi Agencija Anadolija.

Opozicijske stranke kosovskih Albanaca, Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredjeljenje, izjasnile su se da su apsolutno protiv nastavka rezerviranih mjesta, bez obzira na uvjetovanja.

Thacijev poziv

Za usvajanje amandmana potrebnih za formiranje oružanih snaga Kosova potrebna je ne samo dvotrećinska većina glasova svih zastupnika, već i dvotrećinska većina glasova manjinskih zastupnika Skupštine.

Kosovski premijer Hashim Thaci pozvao je ranije ovog mjeseca sve zastupničke grupe u Skupštini Kosova da podrže Vladin prijedlog o osnivanju oružanih snaga Kosova.

Podsjetio je da je kosovski Ustavni sud dao pozitivno mišljenje o tom prijedlogu, uz konstataciju da se predloženim amandmanima ne krše prava i slobode zagarantirani Ustavom.

Vlada Kosova je početkom marta usvojila i proslijedila Parlamentu prijedlog o osnivanju oružanih snaga Kosova, sa zadatkom zaštite teritorijalnog integriteta, uključujući i sjever Kosova.

Istovremeno, Vlada je usvojila prijedlog i da Ministarstvo sigurnosnih snaga promijeni ime u Ministarstvo odbrane.

Izvor: Agencije