Nova realnost za Kubance na Floridi

Tijekom povijesnih razgovora Sjedinjenih Američkih Država i Kube do izražaja su došla neslaganja vezana za pitanja useljeničke politike SAD-a, prema kojoj kubanski građani imaju privilegiran status.

Na Floridi živi više od milijun naturaliziranih Kubanaca i mnogi od njih ne podržavaju novostvorene odnose.

Na radiopostaji Poderosa, jedinoj u Miamiju koja je potpuno u vlasništvu naturaliziranih Kubanaca, u program se uglavnom javljaju pripadnici starijeg dijela populacije.

Nije ih strah iskazati protivljenje promjeni odnosa između SAD-a i Kube.

Zabrinuti za budućnost

Ipak, nisu svi glasovi kritički orijentirani. Ima i nekih umjerenih stavova koji su zabrinuti što nosi budućnost.

“Možda je jedina pozitivna stvar koja iz ovoga može izaći da se ogoli mantra kubanskih vlasti da je američki embargo uzrok svih problema ove države. Nadati se da će se ta argumentacija sada pokazati kao besmislena”, kaže George Rodriguez, direktor radiopostaje.

Poslovna zajednica južne Floride također razmišlja o budućnosti. Otvaranje trgovačkih kanala i ukidanje američkog embarga sada je realističnije nego ikad ranije u posljednjih 50 godina.

Ipak, za ukidanje embarga potrebno je i odobrenje Kongresa, što se neće dogoditi preko noći.

“Postoji dobar razlog za otopljenje odnosa. Do značajnijih ekonomskih promjena neće brzo doći, a roba iz ove luke neće u skorije vrijeme krenuti prema Havani. Ipak, postoji kompanija u Miamiju koja je od odluke u prosincu o promjeni odnosa već vidjela značajan napredak u poslovanju”, javlja reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Herzfeld Caribbean Basin Fund je kompanija koja na burzi trguje pod burzanskim indeksom “CUBA”.

Već godinama ulažu u kompanije koja bi mogle profitirati od poboljšanja odnosa s Kubom, a od prosinca vrijednost njihovih dionica drastično je porasla.

Velika nepoznanica

“Sjećam se filma ‘Ajkula’, kad glumac prvi put vidi ajkulu kako izranja iz vode i kaže – trebat će nam veći brod. Upravo tako se i ja osjećam. Treba nam veći fond”, kaže Thomas Herzfeld iz kompanije.

Ipak, za lokalne lidere, poput gradonačelnika Miamija, velika nepoznanica ostaje značenje termina “normalizacija odnosa”.

“Kao Amerikanac osjećam se loše, a kao naturalizirani Kubanac još gore, jer SAD je vodeća država kada je riječ o ljudskim pravima i borbi za demokraciju. Mi zasad prema Kubi nismo postavili nikakve zahtjeve”, kaže Tomas Regalado, gradonačelnik Miamija.

Normalizacija odnosa između dvije države utjecat će na ovu zajednicu više nego na bilo koju drugu.

Brojni njezini pripadnici prihvaćaju činjenicu da na proces nemaju nikakvog utjecaja. Ipak, pomno prate razvoj događaja.

Izvor: Al Jazeera