Nova slika Los Angelesa

Prvi put u historiji, američke državne škole ove godine pohađa više pripadnika etničkih manjina nego bijelaca.

Andy Gallacher donosi priču iz škole u Los Angelesu, u kojoj je većina učenika latinoameričkog porijekla – trend za koji stručnjaci kažu da će se nastaviti narednih godina.

Stanovnici Californije svjedoci su demografskih promjena – 70 posto učenika državnih škola u Los Angelesu su latinoameričkog podrijetla i čine tzv. manjinsku većinu.

Ravnatelj Brad Rumble radi u obrazovanju već 24 godine i kaže da je Los Angeles sjajna sredina za nastavnike.

Prekretnica za zemlju

 „Los Angeles je istinski pokazatelj raznolikosti. Moja je privilegija voditi kroz školovanje djecu kojoj služim. I ona meni pomažu da se obrazujem”, kaže Brad Rumble, direktor osnovne škole ‘Esperanza’.

U Los Angelesu je već došlo do velikih promjena, ali i cifre diljem Sjedinjenih Država su sve sličnije.

Od 1997. godine, broj učenika latinoameričkog podrijetla se udvostručio, na blizu 13 milijuna. Broj učenika azijskog podrijetla sada iznosi više od 2,5 milijuna, što je porast od 46 posto.

 „Znači da je ovo prekretnica, ne samo za državne škole nego za cijelu zemlju. Ali mnogi smatraju da se američki obrazovni sustav još nije prilagodio promjenama. Među državnim školama i dalje ima velikih razlika – podaci Ministarstva obrazovanja pokazuju da mnogi afroamerički ili latinoamerički učenici rjeđe imaju pristup predmetima poput napredne matematike i znanosti“, javlja Al Jazeerin reporter Andy Gallacher.

Pojedini stručnjaci za obrazovanje smatraju da istinski izazovi tek slijede.

 „Trebali bismo brinuti o najmanje dvije stvari. Prvo, o tome koliko će se efikasno ova raznolika većina asimilirati u američki način života i kulturu. Drugo, na koji će način biti dio naše ekonomije i demokratije. Ako se nijedna od tih stvari ne dese, Sjedinjene Države bi se trebale zabrinuti za svoj status i razvoj, konkurentnost i vodstvo na globalom nivou”, govori Kent Mcguire iz  Fondacije „Southern Education”.

Demografska slika

Ali ne suočava se samo SAD sa značajnim promjenama. Profesor Marcelo Suarez-Orozco kaže da su slični trendovi prisutni u razvijenim zemljama diljem svijeta.

 „Sve zemlje se pokušavaju nositi sa sljedećim poteškoćama: na koji način izmijeniti društveni ugovor kad nove generacije izgledaju toliko drugačije?”, navodi  Marcelo Suarez-Orozco s Univerziteta u Californiji, Los Angeles.

Promjene u državnim školama u Los Angelesu nastavit će se i idućih godina. Kad ova djeca budu maturirala, u učionicama će biti još manje bijelaca nego danas – pokazatelj kako će izgledati demografska slika Sjedinjenih Država u budućnosti.

Izvor: Al Jazeera