Nova sporenja zbog izgradnje koridora Vc

Izgradnja autoputeva u BiH teče sporo, a često je i predmet političkih pa i međunacionalnih prepucavanja. Pitanje trase pokraj Mostara odavno je spor hrvatskih i bošnjačkih stranaka. Posljednji prijedlog izazvao je, opet, reakciju i u većinski srpskim naseljima na tom području. 

Vujadin Berberović obnovio je, nakon povratka u Ortiješ pokraj Mostara prije 18 godina, i svoje vinograde. Nedavno je, međutim, saznao da bi preko njih, kao i voćnjaka njegovih sumještana trebao proći autoput, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

„Mi nemamo ništa protiv autoputa, ali imamo da zadržimo svoja prava, da živimo od ovoga u što smo uložili svoj život i jako velika finansijska sredstva“, kaže Berberović.

Kolateralna šteta

To je posljednje rješenje, nakon što su ranija morala biti mijenjana uz hrvatsko-bošnjačka politička prepucavanja.

Bošnjaci su se bunili protiv ranije trase, smatrajući da ugrožava povijesni gradić Blagaj. Hrvatske stranke u tome su vidjele pokušaj saobraćajne izolacije Mostara i većinski hrvatske zapadne Hercegovine.

Mještani Ortiješa, uglavnom Srbi, izmještanjem trase smatraju se sada trećom – kolateralnom štetom.

Međutim, protiv zadnjeg prijedloga trase su i mještani susjednih Kočina, većinom Bošnjaci koji su prikupili i tri hiljade potpisa. No, utihnuli su nakon posjete federalnog premijera Fadila Novalića i njegova obećanja da će pitanje biti riješeno.

„Niko ne želi da mu koridor Vc prolazi kroz njegovu avliju“, kaže Ramiz Fajić, mještanin i zastupnik u Skupštini HNK-a.

U Autocestama, pak, tvrde kako taj posljednji prijedlog trase južno od Mostara pravi najmanje štete i rušenja.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera