Nova stanica metroa na mjestu srušenog WTC-a

Još jedan dio rekonstruiranog područja u blizini Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku otvoren je za javnost – nova željeznička stanica. Poznata je kao Oculus, ili Oko. Njena gradnja trajala je duže, a koštala mnogo više nego što je bilo predviđeno.

Impresivni novi stubovi koji se uzdižu prema nebu krase novu željezničku stanicu. Prirodno svjetlo obasjava novi transportni dio WTC-aa. Oni koji prvi put prolaze stanicom očito su fascinirani rezultatom.

Lokacija stanice, tačno ispod zgrada WTC-a uništenih 11. septembra 2001. godine, za mnoge ima drugačiji značaj. Procjenjuje se da će 250.000 stanovnika i turista svakog dana prolaziti kroz novu stanicu, koja će povezivati linije metroa sa vozovima iz susjednog New Jerseyja. U njoj će biti otvorene i luksuzne prodavnice i restorani.

Ali, ne smatraju svi da je otvaranje razlog za slavlje.

“Problemi su se pojavili na samom početku. Projekat je godinama kasnio i bio je preskup. Ukupni troškovi iznose četiri milijarde dolara. Zovu je najskupljom željezničkom stanicom ikada igdje izgrađenom”, javlja novinar Al Jazeere Gabriel Elizondo.

‘Simbol ekscesa’

Bivši direktor odjela koji upravlja stanicom nazvao ju je “simbolom ekscesa”.

Justin Davidson, kritičar za arhitekturu New York Magazinea, napisao je: “Od mnogih faktora zavisi hoćete li je smatrati veličanstvenim pretjerivanjem, ružnom besmislicom ili genijalnim vječnim projektom.”

“Nakon svih ovih godina, zbog politike, građevinskih problema, prekoračivanja budžeta, odgađanja – ljudi stanicu drugačije gledaju. Za mene je i dalje građevina u koju sam se zaljubio čim sam vidio dizajn”, kazao je Davidson.

Zvaničnici priznaju da je bilo mnogo problema, ali tvrde da će se sve isplatiti.

“Slučajno, prošle sedmice je obilježena 133. godišnjica otvaranja Brooklyn Bridgea, još jednog kontroverznog i skupog projekta, koji je trajao 14 godina, ali koji je postao ekonomski pokretač našeg regiona. Predviđam da će i sada biti isto”, rekao je Scott Rechler iz Lučke kapetanije New Yorka.

Transportni centar gotovo je završen. Odgovorni za njegovu gradnju tek trebaju dokazati da li je bio vrijedan tolikog čekanja i novca.

Izvor: Al Jazeera