Nova stranica u odnosima Kube i SAD-a

Sastanak s kubanskim kolegom Raulom Castrom, američki predsjednik Barack Obama nazvao je – prekretnicom u odnosima SAD-a s Kubom i drugim državama regije.

Sastanak na samitu zemalja Južne i Sjeverne Amerike bio je prvi susret lidera Kube i SAD-a nakon više od pola stoljeća.

Bio je to samit pun duboke simbolike. U Panami, zemlji čiji kanal povezuje dva okeana, odnosi između komunističke Kube i SAD-a, hladni više od pola stoljeća, počeli su zatopljavati.

“Nastavljamo postizati napredak čiji je cilj ispuniti zajedničko obećanje i formalno uspostaviti diplomatske odnose s Kubom. Tražim od Kongresa da počne raditi na ukidanju embarga koji je već decenijama na snazi”, izjavio je Barack Obama, predsjednik SAD-a.

Presedan

Odmah nakon toga, obraćajući se svim kolegama u regiji prvi put od Kubanske revolucije ‘59, kubanski predsjednik se prisjetio američkih pokušaja rušenja vlade u Havani.

“Oprostite mi, ali ne mogu ostati miran dok razmišljam o našoj revoluciji. Izvinjavam se predsjedniku Obami, koji ne snosi krivicu za događaje koji su se desili za vrijeme mandata njegovih prethodnika. Koliko ih je bilo? Deset? Prema mom mišljenju, Obama je pošten čovjek”, istakao je Raul Castro, predsjednik Kube.

Još jedan presedan – jednosatni sastanak između Castra i Obame, na kojem su se složili da se ne slažu u vezi sa stavovima o ljudskim pravima i demokratiji.

“Ovaj samit je, naravno, mnogo više od razgovora o Kubi… Riječ je o pokušaju da se poboljšaju odnosi između 33 zemlje Latinske Amerike i Kariba, s jedne, i SAD-a, s druge strane… Odnosi narušeni zbog više od stoljeća američkih političkih i vojnih intervencija, od kojih se posljednja desila baš ovdje, u Panami”, izvještava Lucia Newman, reporterka Al Jazeere.

Uklanjanje prepreke

Zbog toga je izjava predsjednika Obame, da su prošli dani kad se SAD mogao nekažnjeno miješati u događaje u regiji, privukla veliku pažnju… Ali nije uvjerila njegove kolege ljevičare.

“Nezakonite američke intervencije se nastavljaju. Prije samo nekoliko sedmica, State Department je zatražio od Kongresa da finansira borbu za slobodu medija, demokratiju i ljudska prava u zemljama poput Venecuele, Kube i Nikaragve”, izjavio je Rafael Correa, predsjednik Ekvadora.

Ipak, značaj onoga što se desilo u Panami ne može se podcijeniti… Poboljšanje odnosa sa Kubom uklanja prepreku koja je otežavala saradnju u hemisferi koja predstavlja 40 posto svjetskog BDP-a.

Jasno je da nesuglasice između Washingtona i Havane nisu nestale… Možda će se sada samo promijeniti metode koje će političari koristiti kako bi ih rješavali.

Izvor: Al Jazeera