Nova tragedija Rohingya muslimana na moru

Iako 800.000 Rohingya muslimana generacijama žive i u Mijanmaru vlasti ih i tu smatraju za strance (AFP)

Blizu 100 osoba je nestalo nakon što je još jedan brod, koji je nosio izbjeglice Rohingye ka Maleziji, potonuo u srijedu kod obale Bangladeša, što je druga ovakva nesreća u manje od dvije sedmice, saopćili su zvaničnici.

Komandant obalske straže Bangladeša Zahid Hasan kazao je kako je na brodu bilo blizu 110 putnika kada je potonuo 15 kilometara od obale južne oblasti Cox's Bazaar.

On je za agenciju AFP izjavio da je obalska straža, uz pomoć lokalnih ribara, spasila 11 osoba i da traga za drugim preživjelima, te dodao kako se brod ilegalno uputio ka Maleziji.

Komandant je potvrdio da su najmanje dvoje od preživjelih izbjeglice Rohingyi i da su svi spašeni zadržani u pritvoru.

Najnovija tragedija uslijedila je nakon što je brod sa 135 muslimana Rohingya, koji su pobjegli iz susjednog Mijanmara, nakon višednevnih vjerskih okršaja sa budistima, potonuo u Bengalskom zaljevu 28. oktobra. Samo desetak putnika sa tog broda je preživjelo.

Na hiljade Rohingya je pobeglo iz Mijanmara proteklih sedmica nakon što su izbili novi etnički sukobi u kojima je, prema zvaničnim podacima, poginulo 88 ljudi i zapaljeno na hiljade kuća u državi Rakina na zapadu Mijanmara.

Najprogonjenija manjina

Susjedni Bangladeš je zatvorio svoje granice za izbjeglice još prilikom izbijanja prvih masovnih okršaja u junu. Ujedinjeni narodi su kritizirale tu politiku, ali je zvanična Daka rekla da oni već snose teret oko 300.000 Rohingya koji žive u državi.

Iako 800.000 Rohingya muslimana generacijama žive i u Mijanmaru vlasti ih i tu smatraju za strance, dok ih mnogi stanovnici doživljavaju kao ilegane imigrante iz Bangladeša i neprijateljski se odnose prema njima. Ujedinjeni narodi zbog toga smatraju da je to najprogonjenija manjina na svijetu.

Nakon najnovijih sukoba muslimana i budista u Mijanmaru, mnogi Rohingyi svoje nade sada polažu u odlazak u Maleziju gdje su muslimani većina.

Izvor: Agencije