Nova USKOK-ova istraga protiv Zdravka Mamića

Ovo je treća istraga protiv Zdravka Mamića, koji se od ranije brani sa slobode, zbog čega USKOK neće tražiti istražni zatvor (Igor Kralj / Pixsell)

Protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića i još šestorice osumnjičenika hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) pokrenuo je još jednu istragu zbog sumnje da su od kraja 2007. zagrebački nogometni klub oštetili za gotovo 70 milijuna kuna (9,14 milijuna eura).

Riječ je o trećoj istrazi protiv Zdravka Mamića, koji se od ranije uz jamčevinu brani sa slobode, zbog čega USKOK ovaj put neće ni tražiti istražni zatvor za osumnjičene.

Račun za nepostojeće usluge

Uz izvršnog predsjednika Dinama, novom istragom ponovno su obuhvaćeni njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član Uprave Dinama Damir Vrbanović, dvoje poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić, te još jedna osoba.

I ova istraga pokrenuta je na temelju nalaza sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, a kao i u prethodnoj sumnja se da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi zlouporabama u gospodarskom poslovanju preko tvrtki u inozemstvu izvukli novac od transfera igrača Dinama.

Sumnja se da je Zdravko Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača.

Inozemne kompanije su potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao, prenosi Hina.

Dvije ranije istrage

Izvršnog predsjednika Dinama tereti se i da je dogovorio ugovor kojim se samo određenim igračima utvrđuje pravo na isplatu 50 posto budućeg transfera, koji je u cijelosti trebao pripasti klubu, ali je neosnovano završio u inozemnim tvrtkama.

USKOK sumnja da su osumnjičeni iz Dinama izvukli najmanje 69,2 milijuna kuna (nešto više od devet milijuna eura).

Zdravka Mamića od ranije se tereti da je sa bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna (15,4 milijuna eura), a proračun za barem 12,2 milijuna kuna (1,6 milijuna eura) neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza, te da je preko off shore tvrtki od 2004. iz Dinama izvukao više od deset milijuna eura i pola milijuna funti.

Izvor: Agencije