Novac pristiže, a kasni oporavak od poplava

Topčić-Polje, kao i mnoga mjesta u BiH, koje je proljećna poplava gotovo sravnila sa zemljom, sporo se oporavlja. Ali i taj spori opravak ide zahvaljujući pojedincima. Za to mnogi krive vlast. Kažu – nedovoljno pomaže.

“Minimum minimale! Govorim u svoje ime, jer sam cijelo vrijeme ovdje, ja i ovi moji mještani. Sigurno će vam isto reći svaki drugi”, kaže Šefik Skopljak, stanovnik Topčić-Polja.

Kuće su i dalje pod debelim slojem mulja. Ispod su decenije života ovih ljudi.

“Sve sam imao i sve sam izgubio!”, kaže Derviš Dedić.

Političari – glavna tema

Dok se mjestom širi nesnosan smrad, glavna tema za razgovor ovdje su političari.

“Rat smo preživjeli, preživjećemo i ovo ako Bog da. Samo nek nam više ne pričaju priče Bakira Izetbegovića i Zlatka Lagumdžije”, kaže Amir Alihodžić.

Pored nedostatka pomoći, poplavljeni često gledaju u nebo, a dosadašnja vremenska prognoza nije nimalo optimistična.

„Dokaz da nema govora o tome da je opasnost od poplava u Bosni i Hercegovini prošla je i vodena bujica koju je napravila kiša, a koja je pala pre samo dva dana. Zato, mnogi u BiH smatraju kako bi novac trebalo uložiti i u obnovu kuća, ali i da se što pre radi na odbranama od poplava”, kaže reporeter Al Jazeere Stefan Goranović.

A novac pristiže – prije nekoliko dana održana je donatorska konferencija u Briselu. Za Bosnu i Hercegovinu prikupljeno je više od 800 miliona eura. Više od pola su krediti, manji dio su bespovratna sredstva.

Međutim, novac se neće sliti sam od sebe i brzo su stigle kritike na račun bh. vlasti kako ne postoje projekti. Najprije od inače umjerenog japanskog ambasadora. On je bh. političare kritizirao da brinu samo o svom interesu i nemaju konkretan plan.

Kako potrošiti novac

Šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija kaže da to nije istina. Govorio je o Željeznom Polju, ali i da je o tome obavijestio Ambasadu Japana.

“Imaju ljudi projekat, djeca ne idu u školu, septembar je – izvolite. I tu vam mogu pomoći da brže stignete, čak ću vam organizovati policijsku pratnju ako vam se žuri, jer mi hoćemo da pomognete, mi hoćemo da budemo brzi i u krajnjem slučaju. Pa, valjda od Japana možemo da naučimo brzinu i efikasnost… Evo, čekam, kažu da im procedura malo duže traje sad”, kaže ministar vanjskih poslova BiH.

Ali, ostaje pitanje – kako je najbolje potrošiti novac i je li kreditno zaduživanje bilo najbolja opcija.

“U ovoj situaciji kakva je, ovo je bilo nužno rješenje. Evropska unija je toga bila svjesna i EU ne bi odobrila ta sredstva da nije bila svjesna kakve su razmjere štete u BiH ili u susjednoj Srbiji i koji su iznosi sredstava potrebni za obnovu i privrede i domaćinstava”, kaže Fikret Čaušević, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Ali, i pored angažmana desetina zemalja, jedina koja može pomoći, Doboju, Bijeljini, Topčić-Polju je – Bosna i Hercegovina.

Izvor: Agencije