Novak Đoković drugi put osvojio US Open

Đoković je postao peti teniser u Open eri sa deset ili više trofeja sa Grand Slam turnira (AP)

U sjajnom finalu US Opena, nakon tri sata i 20 minuta velike borbe, Novak Đoković opravdao je status najboljeg tenisera svijeta i pobjedom nad Rogerom Federerom 6-4, 5-7, 6-4, 6-4 stigao do svog desetog naslova na Grand Slam turnirima, a drugog u Flushing Meadowsu.

Nešto više od tri sata nakon predviđenog početka ovogodišnjeg finala US Opena za tenisere Novak Đoković i Roger Federer ušetali su na teren stadiona Arthur Ashe te konačno započeli svoj 42. međusobni obračun, čiji je start odgođen zbog kiše.

Od sljedeće godine takvih situacija više neće biti, jer će nad najvećim teniskim stadionom u svijetu biti instaliran pokretni krov, prenosi Hina.

Novak Đoković ostat će upamćen kao posljednji pobjednik koji je do naslova stigao prije natkrivanja velebnog zdanja u Flushing Meadowsu.

Đokovića u pohodu na deseti Grand Slam naslov, a drugi trijumf u njegovom šestom finalu u New Yorku, nije zaustavio ni pad u četvrtom gemu, pri čemu je zaradio ogrebotine na desnoj ruci i nozi, a malo je nedostajalo da ozbiljnije povrijedi gležanj. Za osvajanje prvog seta odlučujući je bio break u sedmom gemu.

Federer se sjajnim potezima vratio u drugom setu. Slomio je Đokovićev početni udarac kada je svjetski broj jedan servirao za ulazak u tie-break i nakon 103 minute igre izjednačio stanje u setovima na 1-1.

Ključni trenuci

Ključni trenuci trećeg seta pokazat će se presudnima za konačan ishod. Đoković je prvi stigao do breaka u trećem gemu, ali je Federer već u sljedećem gemu uzvratio.

Pri vodstvu Švicarca 4-3 Đoković je spasio dvije break-lopte, te u sljedećem gemu još jednom slomio Federerov početni udarac. Nakon dva i po sata igre Đokovića je još samo jedan set dijelio od trijumfa.

On je četvrtom setu stvorio zalihu od dva breaka, poveo 5-2, ali Federer se nije predavao. Vratio je jedan break, ali ono što je propustio učiniti u osmom gemu, Đoković je učinio u desetom, spasivši pritom tri break-lopte, 15-40 i još jednu prednost.

Prvu meč-loptu, do koje je stigao nakon tačno 200 minuta, pretvorio je u deseti Grand Slam naslov, drugi u New Yorku. 

Đoković je ovom pobjedom izjednačio rezultat u međusobnim dvobojima na 21-21, a povećao vodstvo kada je riječ o mečevima na Grand Slam turnirima (8-6).  

Neiskorištene prilike za break (4/23) i 54 neforsirane pogreške, koje su proizašle kao posljedica sjajne Đokovićeve odbrane od Federerovih napada, još jednom su se ispriječile Švicarcu na putu prema 18. Grand Slam naslovu, na koji čeka od Wimbledona 2012.

Treći put zaredom, nakon što je to učinio i u posljednja dva wimbledonska finala, Federeru je Đoković opet gotovo iz ruku oteo glavnu nagradu.

Veliki uspjeh

Novak Đoković je postao peti teniser u Open eri sa deset ili više trofeja sa Grand Slam turnira. Izjednačio se sa legendarnim Bjornom Borgom, a ispred njega ostali su još Rafael Nadal (14), Pete Sampras (14) i Roger Federer (17).

Ðoković je rekao poslije trijumfa u New Yorku da ove godine uživa više nego 2011, koju je završio sa 10 titula, od čega tri na Grand Slam turnirima, što se smatra jednom od najboljih sezona u historiji tenisa.

“Ta 2011. verovatno je najbolja u mom životu, ali sada više uživam, jer sam suprug i otac. Sada je sve slađe”, izjavio je Ðoković poslije meča.

Teniser Srbije naveo je da još unapređuje igru i “nastavlja da ide dalje”.

“Imam ogromno poštovanje prema Federeru. On je uradio sjajne stvari za naš sport i kada igrate protiv njega, najboljeg na svetu, onda imate veliki pritisak. Dao sam sve od sebe, morao sam da igram vrlo koncentrisano i to sam uspeo”, kazao je Ðoković.

Federer je poručio da je u New Yorku imao “dvije divne sedmice”.

“Veoma sam zadovoljan kako sam igrao i osjećam da idem u pravom smjeru. Igranje protiv velikih prvaka poput Ðokovića uvijek je izazov, naše rivalstvo je dobro. Uvijek je teško i neizvjesno, s obzirom da veoma dobro znamo kako igramo”, rekao je Federer.

Trijumfom u New Yorku Ðoković je uvećao prednost na čelu svjetske rang-liste i od ponedjeljka će imati 16.145 bodova, čak 6.600 više od drugoplasiranog Federera.

Teniseru Srbije predstoji trosedmična pauza, a u nastavku sezone nastupit će na turniru u Pekingu.

Izvor: Agencije