Novak Đoković prvi u historiji kompletirao ‘Zlatni Masters’

Novaku Đokoviću je ovo ukupno 31. Masters u karijeri, a u međusobnom duelu protiv Rogera Federera vodi sa 24:22 (AP)

Nekada prvi reket svijeta i najbolji teniser Srbije Novak Ðoković postao je prvi igrač u historiji koji je kompletirao “Zlatni Masters”, nakon što je u nedjelju, u finalu Mastersa u Cinsinnatiju (Sjedinjene Američke Države), savladao Švicarca Rogera Federera sa 6:4, 6:4.

“Zlatni Masters” znači kako je pobijedio na svih devet turnira serije Masters 1.000.

Ðoković (31) je odličnom igrom, za sat i 23 minuta, osvojio jedini Masters turnir koji mu je nedostajao, i to iz šestog pokušaja, pošto je prethodnih pet finala izgubio, od čega tri od Federera.

Protiv Federera vodi 24:22

“Ovo je veoma poseban trenutak. Ovo je prvi put da stojim s pobjedničkim trofejom u Cincinnatiju”, izjavio je teniser iz Srbije.

U Masterse spadaju turniri u Indian Wellsu, Miamiju, Madridu, Monte Karlu, Rimu, Torontu (Montrealu), Cinsinnatiju, Šangaju i Parizu.

Đokoviću je ovo ukupno 31. Masters u karijeri, a u međusobnom duelu protiv Federera povisio je rezultat na 24:22.

Švicarac je ostao na 98 osvojenih trofeja u karijeri.

“Čestitam Novaku na nevjerovatnoj energiji, ne samo ove sedmice, već tokom čitave njegove karijere. To je nevjerovatno. Ovo je bila odlična sedmica, naporna, ali smo se zabavili”, kazao je Federer.

Dijeli šesto mjesto s Čilićem

Masters u Cinsinnatiju igrao se za nagradni fond od 6,3 miliona dolara.

Ðoković je, nakon što je kompletirao “Zlatni Masters” u Cincinnatiju, skočio je 10. na diobu šestog mjesta sa Marinom Čilić iz Hrvatske na najnovijoj ATP listi.

Veliku priliku da još više napreduje as iz Srbije ima do kraja sezone, jer ništa ne brani, posebno što su odmah ispred njega Kevin Anderson i Aleksander Zverev, kao i trenutno vodeća trojka – Juan Martin Del Potro, Federer i Rafael Nadal.

Izvor: Agencije