Novalić: Razvojna banka kupila Agrokomerc

Dva sarajevska biznismena povukla ponude uoči prodaje Agrokomerca (Al Jazeera)

Federalni premijer Fadil Novalić, gostujući u emisiji FTV “Odgovorite ljudima”  rekao je da je Razvojna banka kupac Agrokomerca iz Velike Kladuše.

“Ušli smo u Agrokomerc, znači kupili od samih sebe. Dugovi su bili oko 100 miliona KM (50 miliona eura). Privatni povjerioci su tužili, odredili smo tu sumu. Razvojna banka FBiH je kupila i to je najbolje je rješenje”, kazao je Novalić.

Dodao je da je ponuđeno onoliko novca koliko je potrebno da se zadovolje povjerioci.

“Druge su firme nudile više, ali su odustali. Ovo je centar u Velikoj Kladuši, ima centar u Pjaniću i u centar u Ćoralićima. Istu tehniku ćemo primijeniti i tu. Našli smo tri investitora, dva domaća i jedan strani sa kojima pregovaramo i to ćemo definitivno riješiti nakon 20 godina”, rekao je Novalić, a prenosi agencija Patria.

Svoje ponude za Agrokomerc dala su dva sarajevska biznismena, Nihad Imamović i Mustafa Gadžo, preko svojih kompanija Ein Natural i Silsila.

Povlačenje ponuda

Na usmenoj prodaji dijela imovine Agrokomerca održanoj pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši krajem februara ove godine kao najbolji ponuđač pojavio se Imamović sa 12 miliona KM (šest miliona eura), drugi je bio Gadžo sa 5,5 miliona KM (2,75 miliona eura), dok je Razvojna banka FBiH bila treća sa 2,2 miliona KM (1,1 miliona eura).

Dva-tri dana prije nego je trebao uplatiti novac Imamović je odustao “zbog telefonskih prijetnji”. Potom je bez obrazloženja odustao i Gadžo, te je na kraju Razvojna banka FBiH za samo 2,2 miliona KM (1,1 milion eura) kupila Agrokomerc, javlja Patria.

Iz Vlade FBiH ranije je saopćeno da će novčana sredstva za kupovinu nekretnina osigurati Razvojna banka iz vlastitih sredstava kao i sredstva za plaćanje poreza i ostalih troškova vezanih za promet nekretnina. Isti slučaj je i sa sredstvima za osiguranje (depozit) za učešće u prodaji, podsjeća portal Klix.ba.

Cilj je bio da se kupovinom ove nekretnine osigura da one i dalje ostanu u vlasništvu Agrokomerca čime bi bila zaštićena imovina i očuvano jedinstvo proizvodno-prerađivačke cjeline kompleksa Prehrambene industrije.

Izvor: Agencije