Novalić: Veća primanja državnim službenicima

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je po hitnom postupku Izmjene i dopune Zakona o državnoj službi.

Istovremeno, Klub Srba u Domu naroda pozvao se na vitalni nacionalni interes pa će o Zakonu odlučivati entitetski Ustavni sud.

Predloženim izmjenama, kako je obrazložila Vlada, državna služba nastoji da se racionalizuje i učini efikasnijom.

Međutim, protive se opozicija, Sindikat, nevladin sektor i predstavnici međunarodne zajednice. Smatraju da vode ka politizovanju javne uprave.

Govoreći o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi Federacije BiH, premijer Fadil Novalić je izjavio kako će ovim izmjenama državni službenici izgubiti sigurnost pozicije na poslu.

Istakao je kako vjeruje da je 80-90 posto državnih službenika veoma kompetentno i stručno za poziciju koju obavlja, te kako je planirano povećanje njihovih primanja s obzirom na dobar posao koji obavljaju.

Dodao je da je prijedlog zakona dio Reformske agende za koju je potrebna reaktivnija i fleksibilnija državna služba.

Istakao je da kriteriji konkursa za mjesto rukovodećih državnih službenika nisu urađeni i da je potrebno donijeti 11 zakonskih i podzakonskih akata te pozvao OHR, Delegaciju Evropske unije u BiH i nevladin sektor da ga napišu u narednih 60 dana.

“Ovaj zakon je donio samo latentnu nesigurnost odgovornim državnim službenicima bez koje nema ni nagona da se nešto učini i to je ono na što je Vlada FBiH ciljala”, naglasio je Novalić.

Mandat ministra

Dodao je da se izmjene Zakona odnose na 1.081 nosioca izvršnih funkcija na općinskom i federalnom nivou.

Kao potencijalnu opasnost Novalić je naveo činjenicu što će se mandat odgovornih državnih službenika vezati za mandat ministra.

“Morate priznati ni da ovakav vid izbora odgovornih državnih službenika nije zadovoljavajući. Ako smo zadovoljni ovakvom državnom službom, onda ne moramo mijenjati ništa“, pojasnio je.

Siguran je da će oko 80 posto već postojećih odgovornih državnih službenika zadržati svoje pozicije, a da će ostali biti raspoređeni na niže pozicije.

“Ne možemo ići dalje ako ne budemo provodili neke promjene, mada će one uvijek pogađati neku interesnu političku ili socijalnu  grupu”, zaključio je Novalić.

Zakon je potrebno donijeti radi reorganizacije javne uprave u FBiH, odnosno da državna služba bude racionalnija i efikasnija, što je u skladu s Reformskom agendom za period 2015-2018 godine.

Izvor: Agencije