Novčana kazna Mesiću zbog uvrede Slovenca

Mesić osporava nadležnost slovenskog suda, jer je sporne izjave o Jurasu (na fotografiji) dao u Hrvatskoj (Pixsell)

Bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića slovenski sud u Kopru je pravnomoćnom presudom osudio na plaćanje odštete od 2.000 eura Jošku Jorasu, jer ga je 2004. godine nazvao nazvao “redikulom (budalom) u funkciji drugih”.

Presudu je potvrdio Joras za Slovensku novinsku agenciju STA.

Borac sa gredom

Joras, koji stanuje u naselju Mlinima u istarskoj općini Buje, u slovenskim se medijima dugo nazivao “borcem za granicu”, jer osporava hrvatski suverenitet u svom selu, tvrdeći da je to sporno područje, jer još nema međudržavnog ugovora o granici.

Slovenska agencija objavila je da je sud u Kopru Mesića osudio zbog “povrede dostojanstva, časti i dobrog imena”, kako je to Joras i tražio u svojoj privatnoj tužbi, kojom je zahtijevao 31.000 eura odštete.

Mesić je upoznat s presudom i žalit će se Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Tadašnji predsjednik Hrvatske Mesić je 2004. godine, kada je u godini slovenskih parlamentarnih izbora Joras na granici izazvao incident zatvaranjem prijelaza gredom, rekao da je nedopustivo da neko zatvara ceste i seli dio teritorije jedne države u drugu.

Savjetnik u Mesićevom kabinetu Tomislav Jakić je potvrdio da je Mesić upoznat s presudom i da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Također, on osporava nadležnost slovenskog suda za taj slučaj, jer je hrvatski državljanin i jer je sporne izjave dao u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije