Nove mjere protiv ekstremizma – kampanja desničarskih medija

Tri britanske djevojke navodno su otputovale u Siriju da bi se priključile ISIL-u (AP)

Piše: Mohammed Amin

LONDON – U Velikoj Britaniji se trenutno radi na pokretanju nove kampanje za suprotstavljanje, kako ga nazivaju, ekstremizmu, kroz niz mjera i zakona predloženih od pojedinih ministara Vlade Davida Camerona. Ova kampanja dolazi u okviru Vladine inicijative, gdje Ministarstvo unutrašnjih poslova treba predložiti nove zakone za borbu protiv, kako ga opisuju, “rizika od radikalnih islamista” kroz uvođenje veće kontrole.

The Daily Telegraph, novine bliske Konzervativnoj stranci, objavile su informacije o karakteristikama novog projekta, koji predviđa uvođenje kontrole nad šerijatskim sudovima, zabranu rada s djecom ili poučavanje djece svima onima koji su okarakterizirani kao radikali, s ciljem zaštite djece od mogućnosti ispiranja mozgova.

Rabih al-Wady, Britanac porijeklom iz Sirije, smatra da je ovakvo usmjerenje u nekim aspektima opravdano, pogotovo u vrijeme kada “muslimanske porodice sve više strahuju da će njihova djeca potpasti pod utjecaj radikalnih ideja.”

Za Al Jazeeru pojašnjava da je paradoks da, poslije 15 godina boravka u Velikoj Britaniji, nakon strahovanja da će dolaskom u ovu zemlju izgubiti svoj islamski identitet, sada osjeća veći strah od ekstremizma i radikalizma nego od asimilacije i akulturacije u zapadno društvo.   

Al-Wady smatra da je rješenje ovog problema u tome da porodice prate i nadziru svoju djecu, kao i da se treba pridržavati svih kriterija koje država mora postaviti čime bi se zabranile pojedine vjerske emisije koje promoviraju radikalne ideje.

Kontrola i istrage

Nacrt zakona, koji je još u razmatranju, podrazumijeva poduzimanje mjera za kontrolu šerijatskih sudova te provođenje istraga o dobrotvornim udruženjima kako bi se ispitale njihove aktivnosti.

Međutim, direktor Islamskog centra Mayfair dr. Hafez al-Karami za Al Jazeeru kaže da šerijatski sudovi nemaju nikakve veze s obrazovanjem. On smatra da je ovo curenje informacija samo dio “otvorene kampanje desničarskih medija, s ciljem huškanja države protiv muslimanke zajednice.”

Objasnio je da je nadležnost ovih sudova ograničena isključivo na uređivanje odnosa između supružnika, konkretno sklapanja bračnog ugovora i razvoda braka. Britanski sud preuzima odluke ovog suda ukoliko su obje strane saglasne s tim.

Al-Karamy naglašava da ova medijska kampanja pokušava staviti sve islamske institucije u jedan koš, dok niko ne traži da se uvede nadzor nad jevrejskim školama. Pojašnjava da Jevreji, katolici i Hindusi imaju također svoje sudove te ističe da muslimanska zajednica ime svega tri šerijatska suda.

Što se tiče kontrole škola u sklopu džamija, Al-Karamy vidi ovaj trend kao rasnu diskriminaciju protiv muslimana, ističući da osobe poznate kao džihadisti izlaze sa britanskih univerziteta, a ne iz vjerskih centara.

Sklonost ka radikalizmu

Nova kampanja dolazi usred neprestanih medijskih poziva i govora pojedinih političkih lidera, poput gradonačelnika Londona, o potrebi da se otkriju “sklonosti ka radikalizmu” prije nego što uznapreduju. Otkrivanje identiteta “Jihadi Jhona”, za koga se ispostavilo da se zove Mohammed Emwazi (26) i da je studirao na jednom od prestižnih univerziteta u Londonu, samo je povećalo ozbiljnost ovih zahtjeva.

Šejh Hussein Mohammed Halawa, generalni sekretar Evropskog vijeća za fetve, kaže da su šerijatski sudovi samo dio rješenja za probleme muslimanskih zajednica te da su oni pomoć evropskom službenom pravosuđu, a ne problem kako bi se na njih vršio pritisak.

On odbija generaliziranje u pogledu šerijatskih sudova te je naglasio da Zapad ne usvaja ovakvu politiku, nego se samo bavi pojedinačnim slučajevima. Potvrdio je da se većina šerijatskih sudova oslanja na islam “srednjeg puta i umjerenosti” te poziva da se provede kontrola svih organizacija, tijela i pokreta koji su radikalni i odstupaju od ovog pravca.

Sekretarka unutrašnjih poslova Theresa May potvrdila je da se ulažu veliki napori za suzbijanje širenja fenomena radikalizma među muslimanskom omladinom. Međutim, posljednji odlazak britanskih djevojaka u Siriju da bi se priključile grupi Islamska država Irak i Levant kod nekih muslimanskih porodice budi sumnju u učinkovitost Vladinih nastojanja za smanjivanje “ekstremizma”.

Porodice ovih djevojaka tražile su od britanske policije izvinjenje i priznavanje nemara u suočavanju s ovim problemom.

Izvor: Al Jazeera