Nove napetosti između Britanije i Argentine zbog Falklanda

U dvomjesečnom ratu na Falklandima poginulo je 650 argentinskih vojnika (EPA)

Velika Britanija je u petak rekla da su argentinska nastojanja da zabrani brodovima pod zastavom Falklandskog otočja pristup u južnoameričke luke “neopravdana i kontraproduktivna” i obećala braniti suverenitet Falklanda.

Izjava britanskog premijera Davida Camerona do sada je najsnažnija izjava britanske vlade u eskalaciji napetosti između Britanije i Argentine gotovo 30 godina nakon što su dvije zemlje ratovale oko otočja pod britanskom vlašću koje Argentinci nazivaju Malvinima, prenosi Hina.

U znak solidarnosti

U utorak je južnoamerička trgovačka zajednica Mercosur najavila zabranu za brodove pod zastavom Falklanda u znak solidarnosti s Argentinom.

Britanija od 1833. nadzire otočje u južnom Atlantiku koje se nalazi oko 500 kilometara istočno od obale Argentine. 

“Argentina nastavlja svoje neopravdane i kontraproduktivne napore da prekine brodski promet oko otoka i odvrati poslovni sektor od legitimne trgovine”, rekao je Cameron u Božićnoj poruci radio poruci Falklandskom otočju.

“Da budem potpuno jasan. Uvijek ćemo ispunjavati našu obvezu prema vama u svakom pitanju suvereniteta. Vaše pravo na samoopredjeljenje temeljni je kamen naše politike”, rekao je britanski premijer.

Spremni na razgovore

Britanija od 1833. nadzire otočje u južnom Atlantiku koje se nalazi oko 500 kilometara istočno od obale Argentine.

U dvomjesečnom ratu na Falklandima 1982. godine poginulo je 255 britanskih i 650 argentinskih vojnika.

Britanska vlada je rekla da je spremna pristati na razgovore o suverenitetu samo ako to zatraži 3000 stanovnika otočja te da otočani žele ostati Britanci.

Izvor: Agencije