Nove optužnice u slučaju fonda 1MDB u Maleziji

Tužioci u SAD-u optužili su Low Taek Jhoa i dva bivša bankara Goldman Sachsa za urotu da operu novac iz fonda 1MDB (Reuters)

Policija u Maleziji podnijela je nove optužnice i izdala naloge za hapšenje finansijera Low Taek Jhoa, koji je u bjekstvu, i drugih osoba u vezi skandala s državnim investicionim fondom 1MDB (1Malaysia Development Berhad).

Malezijski i američki istražioci identificirali su Lowa kao ključnu osobu u krađi približno 4,5 milijarde dolara iz fonda.

On je preko glasnogovornika negirao da je uradio nešto nezakonito.

Prošlog mjeseca tužioci u SAD-u optužili su Lowa i dva bivša bankara Goldman Sachsa za urotu da operu novac iz fonda 1MDB.

‘Oprane’ stotine miliona dolara

U utorak su Low i četiri druge osobe optužene za pranje novca i druge krivične radnje, koje uključuju gubitak fonda u iznosu od 1,17 milijardi dolara, na osnovu deviznog kursa u vrijeme kada su počinjena krivična djela, saopćila je policija u Maleziji.

Nalozi za hapšenje izdati su za pet osoba koje su napustile Maleziju, rekao je policijski šef Mohamad Fuzi Harun.

“Ako budu locirani u drugim zemljama, policija i tužioci će poduzeti akcije da zatraže izručenje, kako bi se vratili u Maleziju i suočili s optužbama na sudu.”

1MDB je predmet međunarodne istrage u najmanje šest zemlja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Singapur i Švicarsku, jer se sumnjiči da pranje novca i korupciju na najvišem nivou.

Protiv bivšeg premijera Malezije Najiba Razaka u septembru je podignuto još 25 optužnica za korupciju.

Od toga, četiri se odnose na zloupotrebu moći, 21 na pranje novca, a radi se o “pranju” stotina miliona dolara, koje je primio na svoj privatni bankovni račun.

Najiba je pritvorila malezijska Antikorupciona agencija, jer je navodno prebacio 681 milion dolara na svoj račun.

Bivši premijer optužen po 32 tačke

Najib se izjasnio da nije kriv niti po jednoj tački optužnice, kojih je sada čak 32.

Ranije je Najib optužen za pranje novca, povredu povjerenja i zloupotrebu položaja, nakon što je, kako se navodi, prisvojio 10 miliona dolara od SRC International, podružnice 1MDB.

U julu je uhapšen, ali i pušten uz kauciju u iznosu od 250.000 dolara.

Tada su istražitelji u njegovoj kući zaplijenili nakit i luksuznu robu u vrijednosti od 250 miliona dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije