Nove poplave: Prva žrtva u Sloveniji, dežure uz nasipe u Karlovcu

U novim poplavama u regiji, u Sloveniji je jedna žena smrtno stradala, a druga osoba se vodi kao nestala u bujici kod mjesta Vransko blizu Celja. 

Bujica je odnijela automobil Automoto saveza.

Slovenski nacionalni autoklub potvrdio je da je u subotu ujutro njihovo službeno vozilo kojim su se dva djelatnika bila uputila na razgledavanje terena palo s ceste u potok Bolka koji se ulijeva u rijeku Savinju jer je dio ceste uz obalu propao u vodu.

Policija je potvrdila da je pronašla jedno tijelo, dok se drugi djelatnik još smatra nestalim.

Stotine kuća su pod vodom, a mnoge prometnice su zatvorene.

U Hrvatskoj, proglašeno je izvanredno stanje na području Karlovca i evakuirani su ugroženi građani. Vrhunac vodenog vala u Karlovcu u 20 sati je počeo prolaziti kroz grad, a u 22 sata ga počeo napuštati, javila je reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Stručne službe procjenjuju da su sve poduzete mjere i veliki trud građana, vojske i drugih pri izgradnje zečjih nasipa urodile plodom i da je borba za očuvanje grada od vode bila uspješna.

Na snazi ostaje opća opasnost proglašena jutros. Uz nasipe će se na najkritičnijim točkama dežurati i tijekom noći, kada se očekuje da bi se rijeke mogle polako povući u korita, a vodeni val sada se Kupom kreće prema Sisku. 

U Bosni i Hercegovini, 500 kuća je poplavljeno na području Gradiške, dok je u Prijedoru više od 250 kuća pod vodom.

Većina odbila evakuaciju 

Sva pažnja javnosti vezano za poplavu u Karlovcu bila je danas usmjerena na nikada zabilježenu razinu Korane, a istovremeno je Kupa narasla do nekoliko centimetara ispod protupoplavnog zida u gradskoj četvrti Drežnik, ali, kako kažu u Ispostavi Hrvatskih voda, zid će izdržati.

Voditeljica Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je da se “voda neće preliti preko zida jer je on projektiran za visinu od 850 centimetara”.

Gradonačelnik Jelić je na popodnevnoj sjednici združenog Stožera za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije i Karlovca rekao je da su opet poplavljeni oni djelovi Karlovca koji su bili poplavljeni u veljači, a da to znači da je jednostavno bačeno više od milijun eura koje je grad uložio u sanaciju tadašnjih šteta.

U nekim je kućama preko metar i pol vode. 

Gradonačelnik Damir Jelić i šef vatrogasaca Karlovačke županije Goran Franković poručili su ranije da je sve spremno za evakuaciju 2.000 stanovnika, što su oni odbili te se popeli na više etaže.

Gotovo tisuću pripadnika interventnih službi i četiri tisuće Karlovčana bilo je  angažirano na gradnji 1.200 metara dugačkog zečjeg nasipa uz Koranu, u samom središtu Karlovca kako bi spriječili izlijevanje rijeke, koja je u 17 sati dosegla rekordnih 832 cm. Dio ljudstva povučen je tijekom poslijepodneva.

Poplavljeni nebranjeni dijelovi
 
Najteže je bilo u prigradskim naseljima poput Logorišta gdje sustav obrane od poplava nije sasvim izgrađen te su kuće poplavljene.

“Postoje dijelovi grada koji se naprosto ne mogu braniti, te se žene, djeca i starci moraju evakuirati jer dolazi nezapamćeno visoka voda, 50 centimetara viša nego što je bila u veljači ove godine kada je bilo poplavljeno više stotina kuća”, rekao je ranije gradonačelnik Jelić.

Evakuacija u pojedinim dijelovima Karlovca

Jutros od šest sati pripadnici operativnih snaga zaštite i spašavanja, pod zapovjedništvom vatrogasaca, izmiještali su bolesne i nepokretne osobe i materijalna dobra na više katove objekata.

Stotinu vojnika pomagalo je ugroženom stanovništvu u Pleternici u Požeško-slavonskoj županiji, javlja Hina.

U Pleternici i Gradcu poplavljeno je 70-ak kuća, gdje je zečji nasip je probijen.

Zbog nabujale rijeke Pakre za promet je zatvorena pruga Dugo Selo-Novska (Zagreb-Vinkovci) između kolodvora Lipovljani i Banova Jaruga, izvijestili su kasno popodne iz HŽ Infrastrukture.

I Sisak u pripravnosti

Na području Sisačko-moslavačke županije poduzete su sve aktivnosti za očekivani dolazak velikog vodenog vala Kupom i Savom te obranu od poplava, a stanovnici su pozvani da povuku stoku s pašnjaka u Lonjskom i Odranskom polju.

Sve je spremno i za moguće spašavanje stanovnika i imovine, rečeno je na izvanrednoj sjednici Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje.

 Najveća opasnost prijeti u nedjelju, kada se očekuje spajanje dva vodena vala na ušću Kupe u Savu, rekao je voditelj Glavnog centra Hrvatskih voda za obranu od poplava Zoran Đuroković.

Dodatnu opasnost predstavljaju visoki vodostaji Une, Gline, Ilove i Pakre, pa se kod Crnca očekuje vodostaj Save do 800 centimetara. 

Grad Sisak nije ugrožen, no stanje je vrlo ozbiljno u prigradskim naseljima, naročito na području Starog Praćna, Žabna, Sela, Palanjka, Prelošćice te selima u Lonjskom polju, rečeno je nakon popodnevne sjednice gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Kritično je i u mjestima na područjima Žažine, Letovanić i Letine u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se nalazi 250 vojnika.

Kako je rečeno, za sada pijeska i vreća za podizanje zečjih nasipa ima dovoljno.

Kiša koja je tijekom noći na subotu padala u Koprivnici i na širem koprivničkom području gotovo je odsjekla ujutro Koprivnicu od ostatka Koprivničko-križevačke županije jer su čak dva od tri glavna ulaza u grad sve do jutra bila zatvorena za promet kad se voda izlila preko prometnica.

U hrvatskoj općini Dvor na snazi su izvanredne mjere zaštite od poplava.

U Krapinsko-zagorskoj županiji najkritičnije je uz granicu sa Slovenijom. Zbog opasnosti od izlivanja u Kumrovcu, Klanjcu i Zagorskim Selima događuje se u visinu nasip na Sutli.

Zbog poplava u Sloveniji i Hrvatskoj zatvorena su četiri granična prijelaza –  Miljana, Plavić, Mihanović Dol i Sveti Martin na Muri. 

BiH: Vanredno stanje na više područja

Poplave su pogodile sjeverni i sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine. Gotovo 500 kuća je pod vodom na području Gradiške, dok je na prijedorskom području poplavljeno 250 kuća.

Izvanredne mjere zaštite od poplava uvedene su u Prijedoru, Kozarskoj Dubici i Kostajnici.

Od poplava se brane prigradska naselja općina Cazin, Velika Kladuša, Krupa i Sanski Most. 

”Vodostaj rijeke Sane dostigao je nivo od 460 cm i ima tendenciju daljeg rasta zbog visokog vodostaja manjih vodotoka na slivnom području rijeke Sane i na području grada Prijedora”, rekao je zapovjednik Štaba Marko Pavić.

Načelnik Štaba za vanredne situacije kaže da je u Tukovima i Raskovcu poplavljeno 250 objekata. Među njima su, uz kuće, i pomoćni objekti, garaže i poslovni objekti, javila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Pri vodostaju rijeke Une od 420 i Save od 832 centimetra, na području Kozarske Dubice danas su uvedene vanredne mjere zaštite od poplava.

U poplavljenim područjima Unsko-sanskog kantona (USK), prema izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite, stanje je u subotu nešto bolje u odnosu na prethodni dan, javlja Fena.

Vode trenutačno ne opadaju i dostigle su svoj maksimum. Rijeka Sana u Sanskom Mostu dostigla je visinu od 427 centimetra, što je maksimalna visina izmjerena u prosincu 2005. godine, kazao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Vanredna situacija u Prijedoru

Naglasio je da na području Federacije BiH stanovništvo nije ugroženo i da nema prijetnje za kuće.

Na području općine Cazin u kojoj je jučer proglašeno stanje prirodne nesreće situacija je, također, povoljnija, voda se povlači.

Iz poplavljenih objekata ispumpava se voda, vlasnici saniraju štete i pokušavaju uspostaviti normalno stanje.

Vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite, zaposlenici javnih poduzeća, grupa volontera i građani pokušavaju pomoći ugroženom stanovništvu dostavljanjem vreća i pijeska. 

Problem sada stvara veliki broj klizišta, koja su se aktivirala. Jedno od njih aktiviralo se i u naselju Puškari na magistralnom putu M42.

Na području općine Bihać i dalje je poplavljeno nekoliko naselja iz kojih se voda bila povukla, ali je usljed ponovnih padalina ponovo ušla u kuće.

Zbog podzemnih voda, otežan je promet i na cestama na širem području Bihaća. 

Izvor: Al Jazeera i agencije