Nove poplave u regiji: Kupa prijeti Karlovcu

Obilne kiše poplavile su ceste, polja i kuće (Anadolija)

U Hrvatskoj raste vodostaj Kupe kod Karlovca. U pojedinim mjestima oko grada mještani postavljaju vreće s pijeskom, a kako je za Al Jazeeru rekao Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, u pomoć bi im trebali pristići i pripadnici Hrvatske vojske.

On kaže kako se navečer očekuje dolazak vodenog vala i Kupa bi mogla dosegnuti vodostaj veći od 750 centimetara, kada bi mogle biti proglašene i izvanredne mjere obrane od poplava za grad Karlovac.

Potvrđeno utapanje Darka Stanojevića

Obdukcijom muškog leša, koji je pronađen u banjalučkom naselju Trapisti, potvrđeno je da je riječ o Darku Stanojeviću iz Čelinca, izjavio je Srni direktor Zavoda za sudsku medicinu RS-a Željko Karan.
On je naveo da je obdukcijom konstatirano da je smrt nastupila utapanjem, dok je identifikacijom i upoređivanjem DNK uzoraka s članovima porodice utvrđeno da je riječ o Darku Stanojeviću.
Stanojević je 5. augusta otišao od porodične kuće automobilom “lada niva” s Petrom Živković (42), a nestali su prelazeći Crni potok kod Čelinca.
Tijelo Petre Živković je u međuvremenu pronađeno i sahranjeno, a policija je 10. augusta u koritu rijeke Vrbanja pronašla olupinu automobila za koju se pretpostavlja da pripada Stanojeviću.

Đuroković očekuje kako će doći do plavljenja prometnica, no posebno se strahuje od vremenske prognoze, koja najavljuje da će u Hrvatskoj, ali i okolnim zemljama, ponovno biti jakih oborina.

Bojazan od novih oborina

Stoga Đuroković ne isključuje dolazak novog vala u noći sa subote na nedjelju, ili u nedjelju u jutarnjim satima.

Zbog porasta vodostaja Une, u petak ujutro je obustavljena nastava u Novom Gradu (Bosanskom Novom), gdje je tijekom noći poplavljen određeni broj stambenih i pomoćnih objekata.

Civilna zaštita je intervenirala na spašavanju starijih ljudi na tim područjima, priopćio je direktor Civilne zaštite bh entiteta Republika Srpska Veselko Elez.

Dodao je da je na području te opštine Una porasla za jedan metar, što je rezultiralo obustavom prometa na pojedinim regionalnim putevima na tom području.

Bujične vode u Crnoj Rijeci kod Novog Grada poplavile su šest stambenih i dva pomoćna objekta, prenosi Srna.

I regija Prijedora je imala tešku noć, potvrdio je Radenko Petrić, šef Jedinice za spašavanje Službe civilne zaštite Grada Prijedora.

Najavio je da su, zbog pojave oborinskih voda, tokom noći poplavljeni brojni stambeni i pomoćni objekti na poručju Urije i Čirkin Polja te da vatrogasne ekipe još rade na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata.

Dodao je da vodostaj Sane, zbog kiše koja i dalje pada, još raste i da je svega 35 centimetara ispod kritične točke obrane od poplava.

U Cazinu stanje prirodne nesreće

Zbog nezapamćenih poplava koje su zadesile općinu Cazin, u petak je održana vanredna sjednica Općinskog štaba Civilne zaštite, na kojoj je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće, izazvanog poplavama i klizištima, te utvrđen set mjera koje je neophodno poduzeti u cilju normalizacije stanja.

“Mi smo sretni da nije bilo ljudskih žrtava. Donijeli smo nekoliko konkretnih mjera, među ostalim da ćemo danas obići sve poplavljene objekte te maksimalno angažirati ljudstvo i materijalno-tehnička sredstva”, kazao je šef Službe Civilne zaštite Cazin Said Mujić.

“Pošto se prognoziraju nove padavine, naredba je da se poduzmu preventivne mjere i sagleda gdje se može intervenirati da se spriječi plavljenje objekata. Ekipe Civilne zaštite i vatrogasci na poplavljenim područjima su i danas. Voda se još nije povukla”, dodao je on.

Još uvijek ima poplavljenih objekata, iako se osjeti blagi pad nivoa vode, a od četvrtka navečer je zabilježeno desetak klizišta.
Najteža situacija je u mjesnim zajednicama Tržačka Raštela i Pjanići.

Rijeke Korana i Mutnica u MZ Tržačka Raštela su se izlile na poljoprivredne površine, a poplavljeno je i deset stambenih objekata.

Nevrijeme u Trebinju

U petak poslije podne Trebinje je zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom, a za dva sata palo je više od 67 litara kiše po metru kvadratnom.

Iz trebinjskog Centra za obavještavanje je saopćeno da je bilo sporadičnih poziva da dolazi do ulaska vode u podrumske prostorije te da su ekipe vatrogasaca i Civilne zaštite na terenu.

Iz Vatrogasne jedinice Trebinja kažu da za sada nema ugroženih objekata, ali da su ekipe na terenu i spremne priskočiti u pomoć ako bude trebalo.

Obilna kiša prouzrokovala je blago zamućenje vode na izvorištu gradskog vodovoda, iz kojeg savjetuju potrošače da danas i tokom vikenda vodu za piće prije upotrebe prokuhavaju iz preventivnih razloga.

Crveni alarm za Hercegovinu

Zbog ciklona koji se premješta na jug Bosne i Hercegovine, za petak je izdan crveni meteoalarm za područje Hercegovine, gdje su najavljene obilne padaline do 100 litara po metru kvadratnom.

Bujica je protekle noći stvorila problem i u naseljima Tunjica i Roga, gdje su nabujali potoci poplavili ceste.

Načelnik Opštine Kostajnica je, zbog porasta vodostaja rijeke Une i izlijevanja bujičnih potoka i opasnosti od pojave klizišta, u četvrtak navečer donio Odluku o proglašenju izvanredne situacije na području ove opštine.

Portparol Opštine Kostajnica Aleksandar Pašić je za Anadoliju kazao da se situacija na području ove opštine polako smiruje, jer su se bujični potoci, koji su tijekom četvrtka poplavili određeni broj naselja, povukli u korita.

Dodao je da je zabrinjavajuća činjenica da vodostaj rijeke Une i dalje raste, i to deset centimetara po satu, zbog čega službe Civilne zaštite grade tzv. zečje nasipe uz Unu, kako bi spriječili plavljenje objekata neposredno uz samu rijeku.

Dubrovnik: Stradun pod vodom

Aktualna izvješća DHMZ-a govore o grmljavinskom nevremenu u Dubrovniku i slaboj kiši na dijelu kvarnerskih otoka i Istre.

Prema podacima koje je Hini dao službenik DHMZ-a na postaji Dubrovnik, od 10:00 do 12:00 sati u tom je gradu palo 61 milimetara kiše po četvornom metru.

Lokalni portali objavili su fotografije koje glavnu ulicu u gradskoj jezgri, Stradun, prikazuju pod vodom.

Neslužbeni podaci navode podatke da je za dva sata palo 80 milimetara kiše.

Jako nevrijeme u četvrtak je izazvalo velike probleme u gradovima diljem hrvatske obale.

Zbog obilnih, ponegdje i ekstremnih padalina, poplavljene su bile ulice i objekti u Splitu, Makarskoj, Vodicama i Tribunju.

Više od 250 vatrogasnih intervencija, blizu 30 potopljenih brodova, uništene javne prometnice i šahtovi samo su dio vidljive štete koju je u četvrtak u Vodicama prouzrokovalo jako nevrijeme praćeno kišom.

Traže proglašenje elementarne nepogode

Zbog nastale štete, Vodice i Tribunj će šibensko-kninskom županu Goranu Pauku uputiti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode, potvrdila je za Hinu gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev.

Navodi kako Grad Vodice još neće zbrajati štete, budući da je s petka na subotu najavljeno još veće nevrijeme, za koje su se Vodičani pripremili.

Štetu je, pojašnjava, sada teško definirati, jer su brojni građani sami sanirali svoje objekte.

Kada je o Crnoj Gori riječ, Bar i Ulcinj su od ranih jutarnjih sati bez struje, jer je, zbog nevremena, došlo do kvara na dva dalekovoda, priopćeno je iz Elektroprivrede Crne Gore, a normalizacija u opskrbi električnom energijom očekuje se tijekom prijepodneva, prenosi Srna.

Uslijed nevremena praćenog obilnim padalinama, došlo je do kvara na dalekovodima “Bar – Virpazar” i “Bar – Budva”.

Zbog jake grmljavine, izbio je požar na trafostanici Bar, koji je, intervencijom lokalne Službe zaštite i Vatrogasne jedinice Bar, saniran nakon sat vremena. 

Izvor: Agencije