Nove snježne padavine, ali bez ekstremnih ‘minusa’

Meteorolozi prognoziraju snijeg od danas do četvrtka i to povremeno. Bit će ga više u planinskim predjelima - do 30 centimetara, u nižim od pet do 10 (Tanjug)

Snijeg ponovo pada širom regije Zapadnog Balkana i najavljuje se kako će tako biti i narednih dana, a države kroz koje protiče Dunav čekaju akciju pristiglih mađarskih ledolomaca kako bi došlo do normalizacije saobraćaja na ovoj rijeci okovanoj ledom.

Na hrvatskom primorju ponovo snijeg – u Zadru, Senju, Šibeniku, Trogiru, a zabijelio se i Knin. Kako javlja Crometeo, na Korčuli se već stvorio manji snježni pokrivač.

Snijeg pada i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u Ogulinu i Gospiću.

Očekuje se kako će padavine do kraja dana zahvatiti čitavu državu, a puhat će umjeren, povremeno i jak sjeveroistočni vjetar, na Jadranu jaka, na udare olujna, podno Velebita i orkanska bura. Na snazi je i crveni alarm Meteoalarma zbog mogućih orkanskih udara bure na području Kvarnera i Istre, a posebno na podvelebitskom području.

Meteorolozi prognoziraju kako će snijeg u većem dijelu Hrvatske padati i sutra, ali se ne očekuje da će biti obilan, niti se očekuje stvaranje debljeg snježnog pokrivača.

Ledolomci usidreni u Vukovaru

Dva ledolomca iz Mađarske, koji će pomoći da se saniraju ledeni čepovi na Dunavu, prošli su pored Apatina, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. 

Mađarski ledolomci su jutros krenuli iz Baje. 

Ledolomci će biti usidreni u Vukovaru, a djelovat će u skladu sa stanjem na terenu i prema procedurama predviđenim sporazumom, navodi se u saopćenju.

Vlada Srbije je, kako je ranije saopćilo ministarstvo, uputila molbu Mađarskoj da ledolomci umjesto do Apatina, razbiju led na Dunavu do Beograda. 

Trenutno je najkritičnija situacija od Pupinovog mosta do Grocke, a veliki ledeni čepovi na Dunavu nalaze se i kod Dalja i Borovog naselja u Hrvatskoj.

Tokom jučerašnjeg dana, formirane su dvije nove ledene barijere na Dunavu, jedna uzvodno, a druga nizvodno od „Daljske krivine“, a detaljnim pregledom problematične dionice je utvrđeno kako se ledena barijera proteže na 15 kilometara.

Na području Novog Sada, kako kažu u JVP „Vode Vojvodine“, uslijed očekivanog lomljenja leda za koje su angažirani ledolomci iz Mađarske, danas je ponovo angažiran i brod potiskivač Sloga.

Što se tiče stanja na ostalim rijekama i vodotocima, na cijelom toku rijeke Save danas ima manje leda nego prethodnih dana. Debljina leda je od pet do 20 centimetara, a na svim vodotocima  dežurni timovi danonoćno prate stanje na terenu. 

Snijeg na Korčuli

Komandant Dobrovoljnog vatrogasnog društva Korčule Žitomir Lozica rekao je u ponedjeljak kako su zbog snijega i poledice na cestama na tom otoku na snazi zimski uvjeti, a za sada nije bilo potrebe za intervencijama.

„Relativno je toplo pa se ne stvara snježni pokrivač, nego ostaje ‘bljuzga’, ali kako odmiče dan, na cesti se stvara poledica. Na snazi su zimski uvjeti na cestama, cestari čiste, vidjet ćemo večeras”, rekao je Lozica.

Po prognostičkim modelima objavljenim na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda, na Korčuli je temperatura zraka od četiri do 6,6 stepeni Celzija, a tokom noći ne očekuje se znatan pad.

Osim Korčule, snijeg je pao i na dijelovima Pelješca te mjestimice na obali i na otocima.

Prognoze za naredne dane

Meteorolozi prognoziraju snijeg od danas do četvrtka i to povremeno. Bit će ga više u planinskim predjelima, do 30 centimetara, u nižim od pet do 10.

Sutra će u Srbiji biti pretežno oblačno, hladno i vjetrovito, mjestimično sa snijegom. Više padavina trebalo bi biti u jugozapadnim, zapadnim i istočnim krajevima.

Vjetar će biti umjeren i jak, istočni i sjeveroistočni, na istoku i na planinama povremeno olujni uz lokalno stvaranje snježnih nanosa.

Jutarnja temperatura od minus 8 do minus 3, najviša dnevna od minus 3 do plus 2.

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje pretežno oblačno vrijeme. U Bosni će biti snijega, a u Hercegovini slaba kiša ili susnježica je moguća ponegdje u jutarnjim satima i dio prijepodneva.

Visina novog snježnog pokrivača trebala bi biti od dva do 10, lokalno do 15 centimetara. Vjetar u Bosni, slab do umjeren, sjeveroistočni, a u Hercegovini, umjerena do pojačana, bura. Na jugu i zapadu povremeno su mogući i jaki udari vjetra.

Jutarnje temperature od -9 do -3, na jugu od -2 do 3, a dnevne od -5 do 1, na jugu od 3 do 7 stepeni. 

Problemi u saobraćaju

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne je zabilježen slab snijeg zbog koga se saobraćaj odvija usporeno.

Kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, a izdvajaju se putni pravci: Ripač-Bosanski Petrovac-Lanište, Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Bosansko Grahovo, Livno-Glamoč i Livno-Šuica-Kupres.

U jugozapadnoj Bosni dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, tako da su svi putevi prohodni. Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) apeluju na vozače da na put ne kreću bez odgovarajuće zimske opreme, koja je i zakonski obavezna za sve kategorije vozila. 

Zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila.

Također, zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Izvor: Agencije