Nove trgovinske mjere najvećih ekonomija svijeta

U izvještaju nisu računali restriktivne trgovinske mjere koje su najavljene a nisu još primijenjene (EPA)

Zemlje iz Grupe 20 najvećih ekonomija svijeta primijenile su 40 novih trgovinskih restriktivnih mjera od sredine maja do sredine oktobra ove godine, kojima je obuhvaćena trgovina u vrijednosti gotovo 481 milijardi dolara,

Nova ograničenja “pokrivaju” šest puta veći iznos trgovine nego u prethodnom periodu i najobimnija su od 2012. godine, od kada je WTO počeo pratiti trgovanje G20, navodi se u saopćenju Svjetske trgovinske organizacije – WTO, prenosi Reuters.

“Nalazi ovog izvještaja bi trebali ozbiljno zabrinuti vlade G20 i čitavu međunarodnu zajednicu”, naveo je Roberto Azevedo, generalni direktor WTO-a u saopćenju.

Tarife kao odmazda na carine

“Dodatna eskalacija ostaje stvarna opasnost. Ako nastavimo s kretanjima u sadašnjem pravcu, ekonomski rizici će se povećati, uz potencijalne negativne efekte po privredni rast, radna mjesta i potrošačke cijene širom svijeta”, dodao je on, prenosi Tanjug.

WTO je, kako ističe, činio sve što može da pomogne deeskaliranju ove situacije, ali je za rješenje potrebna politička volja i vodstvo iz G20, čiji će se lideri sljedeće sedmice sastati u Argentini.

Mjesečno je, u periodu obuhvaćenim izvještajem, bilo u prosjeku osam trgovinskih restriktivnih mjera, u odnosu na šest mjesečno iz prethodnog izvještaja, koji je pokrivao period od sredine oktobra 2017. do sredine maja 2018. godine.

Tri četvrtine najnovijih trgovinskih ograničenja čine povećanja tarifa, od kojih su mnoge podignute kao odmazda na carine koje je u martu 2018. godine uveo predsjednik SAD-a Donald Trump na uvoz čelika i aluminija, navodi Reuters.

Iz WTO-a dodaju da u ovom izvještaju nisu računali na restriktivne trgovinske mjere koje su najavljene, a nisu još primijenjene, kao i da je jedna država iz G20 zatražila da se “osvetničke” tarife izostave iz izvještaja “koji je sačinjen u svrhu transparentnosti”.

Sedam mjera za liberalizaciju

Zemlje G20 su, također, mjesečno primijenile u prosjeku skoro sedam mjera za liberalizaciju trgovine, poput smanjenja uvoznih tarifa i izvoznih dažbina, što je u skladu s kretanjima od 2012. godine.

Mjere liberalizacije trgovine obuhvatile su trgovinu vrijednu 216 milijardi dolara, što je gotovo dva i po puta više nego u prethodnom izvještaju.

Dvije trećine te vrijednosti odnosi se na Kinu, koja je smanjila više od 1.400 tarifa na uvoz vozila, komponenti i druge robe, prenosi britanska agencija.

Izvor: Agencije