Nove turske trupe stigle u Katar

Turska vojna baza u Kataru prva je turska vojna ispostava u arapskom svijetu (Reuters)

Nova grupa turskih oružanih snaga stigla je u vojnu bazu gdje je Turska prošle sedmice započela misiju obuke, objavilo je katarsko Ministarstvo odbrane.

Turske snage će učestvovati u zajedničkim vježbama u okviru odbrambenog sporazuma između Dohe i Ankare, čiji su cilj podizanje odbrambenih kapaciteta Katara, podrška “antiterorističkim” naporima te jačanje sigurnosti i stabilnosti u regiji.

Katarski ministar sigurnosti Khalid bin Mohammed al-Attiyah stigao je u Ankaru gdje će se susresti s turskim kolegom Fikrijem Isikom i predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Turski parlament je 8. juna potvrdio sporazum sa Katarom, čiji je cilj jačanje vojne saradnje dvije zemlje. To je Turskoj omogućilo da u Kataru uspostavi vojne baze i šalje vojnike.

Zajednička vježba

Sporazum je potvrđen tri dana nakon što su Saudijska Arabija i saveznici prekinuli diplomatske veze s Katarom zbog tvrdnji da ta zemlja podržava “terorizam” i saradnje s Iranom, što je Doha u više navrata negirala.

Pet oklopnih vozila i 23 pripadnika vojske stigli su u 18. juna u Dohu, u sklopu razmještaja turskih oružanih snaga po dogovoru o vojnoj obuci i saradnji.

Kako navodi list Hurriyet, u Kataru je otprije 88 turskih vojnika.

List dodaje da bi zajednička vježba turskih i katarskih snaga trebala biti realizirana nakon muslimanskog praznika, Ramazanskog bajrama, te da će s vremenom u ovoj zaljevskoj državi biti 1.000 turskih vojnika.

Turska vojna baza u Kataru prva je turska vojna ispostava u arapskom svijetu.

Izvor: Al Jazeera