Nove zabrane ruskim sportistima zbog dopinga

Ruski tim nije suspendiran u cjelini, ali je odluka o suspenziji prepuštena pojedinačnim sportskim savezima (EPA)

Nakon uvođenja zabrane nastupa na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru za 67 ruskih atletičara, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) izdao je još 37 zabrana ruskim sportašima koji zbog toga neće putovati u Brazil.

Međunarodne sportske federacije su na svojim web stranicama objavile, a njihove odluke potvrdio MOO, da na Olimpijskim igrama neće moći sudjelovati dodatna skupina sportaša među kojima su 22 veslača, sedam plivača te osam sportaša koji su trebali nastupiti u natjecanjima iz kanua, modernog petoboja i jedrenja.

MOO je prepustio određivanje broja sportaša koji će sudjelovati na Igrama međunarodnim sportskim federacijama.

Uvjet za sudjelovanje na Igrama je dobiveno odobrenje Svjetske agencije za borbu protiv dopinga (WADA), kao i to da sportaš ranije nije bio uhvaćen u korištenju nedozvoljenih sredstava.

Sudjelovanje na Igrama za ukupno 387 ruskih sportaša bilo je upitno, jer je prijetilo da se od prvobitne zabrane za 67-ero atletičara sankcije prenesu na cijeli olimpijski tim Rusije.

No, MOO je odlučio drugačije. Unatoč tome i s novim zabranama, brojka onih koji neće vidjeti Rio de Janeiro premašuje 100.

Preostale međunarodne sportske federacije se još trebaju oglasiti ovih dana tako da postoji mogućnost izricanja dodatnih zabrana.

Država pomagala doping

Provedena istraga je pokazala da su ruski državni organi provodili program sustavnog dopingiranja sportaša.

Profesor Richard McLaren, koji je vodio istragu, u svom izvještaju je naveo da je rusko Ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja.

MOO je ipak donio odluku da neće suspendirati Rusiju, ali je odluku o suspenziji prepustio pojedinačnim sportskim savezima.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach je poručio kako će “pokušati pronaći ravnotežu između kolektivne krivnje i pojedinačne pravde”.

Nakon što je MOO odobrio sudjelovanje ruskim sportašima, ali uz posebnu dozvolu međunarodnih saveza kojima pripadaju, to praktično znači da svaki sportaš mora dobiti potvrdu da je “čist od dopinga”.

Ujedno, MOO je odlučio da nijedan ruski olimpijac koji je bio dopingiran, pa odslužio kaznu i stekao pravo da sudjeluje na Igrama – neće dobiti dozvolu da nastupi u Riju.

Izvor: Agencije