Nove žrtve brodoloma u Egejskom moru

U potonuću broda u morskom prostoru grada Canakkalea, na sjeverozapadu Turske, utopilo se četvero djece, u dobi između jedne i četiri godine, prenose turski mediji.

Turska Obalna straža uspjela je spasiti 19 izbjeglica, ali za djevojčicu i tri dječaka bilo je prekasno.

Kako doznaje agencija Anadolija, skupina sirijskih izbjeglica ilegalnim putem krenula je sa obale grada Balikesira na grčki otok Lezbos.

Još nije poznat razlog zbog kojeg je došlo do brodoloma.

Još dva brodoloma

U operaciji spašavanja sudjelovala su tri čamca Obalne straže i helikopter.

Grčke vlasti su, u međuvremenu, potvrdile kako je na istoku Egejskog mora 21 osoba izgubila život protekle noći, kada su potonula dva broda prevozeći izbjeglice iz Turske u Grčku.

Prvi brodolom dogodio se kod otoka Kalymnosa u noći između četvrtka na petak i u njemu je stradalo 18 ljudi, a 138 je spašeno.

Drugi brod potonuo je nedaleko od Rodosa i utopilo se troje ljudi, dok je šestero spašeno, navodi AP, pozivajući se na Ministarstvo trgovačke flote i otočne politike Grčke.

Prethodno je potvrđeno kako je u srijedu, također u Egejskom moru, potonulo nekoliko plovila s izbjeglicama i da je najmanje 10 osoba, uključujući sedmero djece, izgubilo život.

Poginulo više od 3.200 ljudi

Kod otoka Lezbosa spašeno je približno 240 ljudi, čiji se brod prevrnuo zbog snažnih udara vjetra i valova.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, od početka godine u Europu je Sredozemnim morem doplovilo više od 704.000 izbjeglica, od čega najviše u Grčku (560.000) i Italiju (139.500).

Organizacija navodi kako je više od 3.200 ljudi poginulo pokušavajući doploviti do Europe.

Izvor: Al Jazeera i agencije