Nove žrtve u bombaškim napadima u Kabulu

Napadi su uslijedili dan nakon što je nova afganistanska Vlada potpisala dugoročni sigurnosni sporazum sa SAD-om (Reuters)

Najmanje sedmero ljudi poginulo je, a ranjeno ih je više od 15 u dva talibanska samoubilačka napada u Kabulu u srijedu, dan nakon što je nova afganistanska Vlada potpisala dugoročni sigurnosni sporazum sa SAD-om, objavili su Vladini dužnosnici.

Talibani, koji se bore protiv stranih snaga u zemlji i protiv Vlade koju podupire SAD, preuzeli su odgovornost za ta dva napada, jedan u istočnom, a drugi u zapadnom dijelu Kabula.

“Dva mučenička napada uzdrmala su jutros grad Kabul”, objavili su talibani na Twitteru, prenosi Hina.

Afganistanski i američki dužnosnici potpisali su u utorak dugo odgađani sporazum o sigurnosti koji američkim trupama omogućuje ostanak u Afganistanu i nakon kraja ove godine, kako je obećao novi predsjednik Ashraf Ghani.

Amerikanci ostaju u Afganistanu

Sporazumom je dogovoreno da blizu 12.500 stranih vojnika, od kojih oko 10.000 Amerikanaca, ostane u Afganistanu i nakon isteka međunarodne misije kako bi obučavali i pomagali afganistanske sigurnosne snage.

Bijela kuća nazvala je potpisivanje sporazuma povijesnim danom za američko-afganistanske odnose, kojima je prvenstveni cilj dugoročna sigurnost te azijske države.

Iz Kabula su poruku poslali zemljama regije.

”Nitko od afganistanskih susjeda ne treba strahovati zbog ovog sporazuma. Ovaj dokument odnosi se isključivo na afganistansku sigurnost, prosperitet države te služi za odbranu od opasnih organizacija koje prijete nama i svijetu”, rekao je predsjednik Afganistana Ashraf Ghani.

Ceremonija je održana dan nakon inauguracije Ghanija.

Njegov prethodnik Hamid Karzai dugo je odbijao parafirati sporazum koji je, vjeruje se, značajan za obje strane.

Diljem Afganistana vojne snage te države preuzele su vodstvo na terenu, ali svjesni su kako još trebaju pomoć NATO-a.

Afganistanske zračne snage imaju samo dio potrebnih pilota i aviona.

NATO će morati pomoći i s obavještajnim podacima, logistikom, obukom časnika, tehničkim vještinama, kao i obukom kako sastaviti vojni proračun.

Talibani: Zatvorena vrata dijalogu

Sigurnosni sporazum sa SAD-om ne samo što učvršćuje put za dalji ostanak NATO snaga, već pokazuje i dugoročnu međunarodnu posvećenost Afganistanu.

”Potpisivanje sporazuma širi je signal regiji o jasnoći i namjeri naše sigurnosne saradnje i nakon kraja ove godine. Nedvosmisleno poručujemo da mi i naši partneri u NATO-u želimo i dalje biti aktivni,  kako u obuci, tako i u podršci afganistanskim snagama”, rekao je američki veleposlanik u Afganistanu James Cunningham.

Međutim, talibani kažu da prisustvo 12.500 stranih vojnika znači da ubrzo nema mirovnih pregovora.

”Potpisivanje sporazuma s Amerikom zatvara vrata bilo kakvom razgovoru i dijalogu. Ovaj sporazum predstavlja okupaciju Afganistana. Borimo se protiv toga”, rekao je glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid.

Izvor: Agencije