Nove žrtve u granatiranju Gaze

Al Jazeera saznaje da su još tri osobe ubijene u napadu izraelske bespilotne letjelice na Khan Younis u Pojasu Gaze.

Time je broj poginulih Palestinaca od početka vojne ofanzive na Gazu porastao na 1.898 osoba. Najmanje 22 ljudi povrijeđeno je nakon što je istekao prekid vatre u petak ujutro.

U ranijem zračnom napadu izraelske vojske na Gazu jedno dijete je poginulo, a 11 osoba ranjeno.

Glasnogovornik Palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi Ashraf Al-Qudra izjavio je da je jedno dijete po imenu Ibrahim poginulo u izraelskom napadu na džamiju.

“Ibrahim je prvi šehid u izraelskim napadima nakon okončanja primirja”, kazao je Al-Qudra, dodavši da je u bolnice na području Gaze primljeno 11 povrijeđenih osoba, javlja Anadolija.


Imtiaz Tyab o zahtjevima Hamasa

Egipat traži prekid vatre

U međuvremenu, Egipat je pozvao na momentalni prekid vatre i povratak pregovaračkom stolu, istakavši da je ostalo samo nekoliko neriješenih pitanja u pregovorima kojima je ta država posredovala između Izraela i Palestine.

“Ministarstvo vanjskih poslova poziva sve strane da prihvate svoje odgovornosti i vrate se momentalno posvećenosti prekidu vatre i iskoriste mogućnost koja se pruža da se obnove pregovori o vrlo ograničenim nesporazumima koji su ostali, što je moguće prije”, navedeno je u saopćenju koje su prenijele svjetske agencije.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon osudio je najnovije raketne napade na Izrael i pozvao na povratak prekida vatre u Gazi.

Palestinske frakcije ostale su u Kairu uprkos okončanju prekida vatre u Pojasu Gaze, najavio je danas vođa delegacije, zvaničnik Fataha Azzam Ahmed.

“Mi nismo za eskalaciju. Spremni smo nastaviti pregovore, preko naše egipatske braće, da postignemo konačan sporazum koji će vratiti prava njihovim vlasnicima”, rekao je Ahmed, objasnivši da misli na ukidanje blokade Pojasa Gaze.

Hamas je odbacio produženje trodnevnog prekida vatre, koji je istekao danas u 8 sati po lokalnom vremenu, ali je objavio da je zainteresiran za dalje pregovore. 

Izraelska strana kaže da neće pregovarati dok traje razmjena vatre.

“Pregovori u Kairu zasnivali su se na jednom preduvjetu – na bezuvjetnom prekidu svakog nasilja. Sada kad je Hamas narušio prekid vatre, kada je ispalio rakete i minobacačke granate na Izrael, prekršili su taj uvjet za pregovore”, kaže Mark Regev, glasnogovornik Izraelske vlade.

Imtiaz Tyab, reporter Al Jazeere, javlja da je situacija u Pojasu Gaze relativno mirna.

“Razgovarali smo sa nekim analitičarima o tome šta se ovdje događa. Naravno, Izraelci su rekli da će na vatru odgovoriti vatrom i tako je i bilo. Vidjeli smo da su razne frakcije koje se ovdje bore ispalile rakete prema Izraelu. Ali opet, šta se događa u pozadini? Jedan od analitičara sa kojima sam razgovarao navodi da je dobro to što Izrael nije kategorično izjavio da su pregovori završeni, da su propali. Kaže da je to znak da postoji mogućnost za nastavak razgovora”, izvještava Tyab.

Najavljen nastavak napada na Hamas

Iz Palestinske policije se saznaje da je izraelska vojska pogodila džamiju Nur Muhammedi u sjevernom dijelu Gaze Shejh Ridvan te dvije kuće u južnom dijelu Zeytun.

Trodnevno primirje nakon jednomjesečnih izraelskih napada sa palestinskim grupama okončano je jutros u osam sati.

Izraelska armija je izvela zračne udare na mete u Pojasu Gaze nakon raketnih udara Palestinaca obnovljenih jutros.

“Nakon obnovljenog ispaljivanja raketa na Izrael, IDF (Izraelske odbrambene snage) je gađao teroristička mjesta širom Pojasa Gaze”, navedeno je u saopćenju.

Vojni glasnogovornik rekao je AFP-u da izraelski vojnici nisu prešli granicu, da izvode napade i da “nema promjena na terenu”. Također je rečeno da je “obnova raketnih napada terorista na Izrael neprihvatljiiva i kratkovida”, kao i da se ne može tolerirati.

Najavljen je nastavak napada na Hamas, infrastrukturu te organizacije i operativce, da se vrati sigurnost za državu Izrael, kako je istakao glavni vojni glasnogovornik Peter Lerner.

Policija u Gazi je rekla kako je Izrael obnovio i tenkovsku vatru na sjever Pojasa Gaze i da je pogođena farma južno od grada Gaze, prenio je AFP.

Blokada i razoružanje

Hamas je u petak u Kairu najavio da neće produžiti primirje koje je na snazi tri dana, jer Izrael odbija ispuniti njihove zahtjeve.

Izraelska vojska već je ranije objavila da su dvije rakete ispaljenje na jug Izraela iz Gaze, tri sata prije isteka primirja. Hamas je opovrgnuo da je ispalio rakete.

Palestinski izvor na pregovorima u Kairu je, također, rekao kako je vjerovatno da neće doći do produženja 72-satnog prekida vatre jer ga Palestinci ne žele produžiti pod sadašnjim uvjetima.

“Pregovori su teški. Oni još nisu postigli konkretan rezultat”, rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

U svom razgovoru za Al Jazeeru Leila Hilal, asistentica na New America Foundationu, kaže: “Vjerovatno ćemo vidjeti nastavak nasilja, jer se među pregovaračima još nalazi veliki raskol. Hamas i palestinska delegacija traže ukidanje blokade Gaze, a Izrael to ne želi dok se Hamas ne razoruža”.

“Za Hamas to ne dolazi u obzir”, rekla je.

Bivši glasnogovornik Hamasa pronađen je mrtav u predgrađu Gaze, koje su žestoko bombardirale izraelske snage, saopćio je taj pokret.

Ayman Taha je ubijen kada su izraelske snage “ciljale njegov stan gdje je boravio sa još nekoliko osoba”, u Shujaiyi u predgrađu Gaze, naveo je Hamas u saopćenju.

Također se dodaje da je Taha bio teško ranjen i da je kasnije preminuo.

Ta oblast je bila poprište nekih od najžešćih sukoba i bombardiranja tokom izraelske akcije u Pojasu Gaze, prenijela je agencija AFP.

Taha, sin jednog od osnivača Hamasa, bio je poznati glasnogovornik pokreta prije nego što je uhapšen u februaru u okviru istrage o mogućoj “zloupotrebi fondova”.

Izvor: Al Jazeera i agencije