Novi američki vojnici uskoro stižu u Afganistan

Očekuje se da SAD u Afganistan pošalje 3.900 novih vojnika (EPA)

Vodeći američki vojni zapovjednik za Bliski istok izjavio je da će novi kontingent američkih snaga stići u Afganistan “uskoro”.

General Joseph Votel procjenjuje da bi se to moglo desiti u narednim danima ili sedmicama, prenosi Fena.

“Ono što je trenutno najbitnije za nas je da ojačamo kapacitete kako bi utjecali na trenutnu sezonu borbi”,  izjavio je američki general.

Votel je proveo protekli vikend u Afganistanu.

On je razgovarao s novinarima koji su putovali s njim u Saudijsku Arabiju, prenosi AP.

‘Boriti se do pobjede’

Plan predsjednika Donalda Trumpa da eliminira rastuću prijetnju oružanih grupa u najdužem američkom ratnog angažmanu podrazumijeva slanje 3.900 novih američkih vojnika, saopćili su visoki zvaničnici.

Prvi kontingent novih snaga očekuje se za nekoliko dana.

U ranijem televizijskom obraćanju naciji Trump je odustao od svojih ranijih poziva za brzim napuštanjem Afganistana i ponovo je obavezao Sjedinjene Američke Države na 16-godišnji sukob, rekavši da se američki vojnici moraju “boriti do pobjede”.

Upozorio je protiv grešaka napravljenih u Iraku, gdje je povlačenje američke vojske stvorilo vakuum, koji je brzo popunila oružana grupa Islamska država Irak i Levant.

Trump nije potvrdio koliko vojnika planira poslati u Afganistan, koji bi mogao postati najurgentnije pitanje u američkoj javnosti u vezi njegove strategije.

U razgovorima za televizijske mreže, potpredsjednik Mike Pence također nije mogao dati nikakve jasne odgovore.

O broju će odlučiti Trump

Umjesto toga, on je naveo planove Pentagona iz juna, koji pozivaju na slanje 3.900 novih vojnika.

“Nivoi trupa su značajni i mi ćemo slušati naše vojne zapovjednike po tom pitanju. A predsjednik će donijeti odluku u danima koji su pred nama”, izjavio je Pence.

Američki zvaničnici tvrde da nema nikakve fiksne brojke.

Oni, međutim, kažu da je Pentagon poručio Trumpu da treba poslati brojne svježe snage, pored već 8.400 američkih vojnika u zemlji, kako bi ostvarili Trumpov cilj “brisanja sa lica zemlje ISIL-a, slamanja Al-Kaide, sprečavanja talibana da preuzmu vlast u Afganistanu i sprečavanja masovnih terorističkih napada protiv Amerike prije nego što se pojave”.

Brojka od 3.900 novih vojnika uključuje trenere, snage sigurnosti i ostale trupe za podršku, sudeći po zvaničnicima, koji nisu bili ovlašteni javno razgovarati o detaljima vojnog planiranja i tražili su da ostanu anonimni. 

Tačan broj novih snaga može varirati od promjene uvjeta na terenu.

Vremenski neobavezujući angažman

Ministar odbrane Jim Mattis također je odbio potvrditi tačnu brojku, rekavši da čeka na instrukcije generala Josepha Dunforda, najvišeg američkog vojnog oficira.

Mattis je kazao da će “reorganizirati” neke američke vojnike u Afganistanu, u skladu s novom strategijom.

Prije nego što je postao predsjednik, Trump se žestoko zalagao za brzo povlačenje iz Afganistana i nazvao je rat u toj zemlji “masovnim gubljenjem američke krvi i bogatstva”.

U ponedjeljak je predložio vremenski neobavezujući angažman, umjesto pristupa “zasnovanom na vremenskim rokovima”, prenosi AP.

Izvor: Agencije