Novi FIAT 500L uskoro u više od 100 zemalja

Model 500L proizvodi se u kragujevačkoj fabrici Fiat automobili Srbija (EPA)

Novi model automobila FIAT 500L, koji će se proizvoditi u Srbiji, a izvoziti u više od 100 zemalja, svečano je predstavljen u Belom dvoru u Beogradu.

Promociji su u četvrtak navečer prisustvovale mnogobrojne zvanice iz privrednog života Srbije, a generalni direktor Fiat automobila Srbija Antonio Cesare Ferrara rekao je da je proizvodnja tog automobila značajan projekt i da očekuje da će ostaviti “važan trag” u automobilskoj industriji.

“Ovaj automobil je proizvod našeg dosadašnjeg rada u Srbiji i otvorit će vrata za nove poduhvate koji nam predstoje u budućnosti”, rekao je Ferrara prilikom obraćanja zvanicama i zahvalio se svima koji su pomogli u ostvarenju tog cilja.

On očekuje da će novi model 500L izazvati veliki interes na stranim tržištima, gdje će biti prodavan.

Širom svijeta

Ferrara je kazao da je proizvodnja modela 500L bio zahtijevan i kompleksan zadatak, a da će se on proizvoditi u Srbiji i distribuirati u više od 100 zemalja širom svijeta.

On je nakon svečanog predstavljanja automobila rekao kako je plan da se do kraja ove godine proizvede blizu 20.000 automobila i da je on najvećim dijelom namijenjen za izvoz.

Govoreći o planovima za sljedeću godinu, Ferrara je kazao da je Fiat spreman proizvoditi još, a da će se imati u vidu i zahtjevi i situacija na tržištu.

Kako je kazao, veoma je zadovoljan i nema sumnje u dalji razvoj tog modela i automobilske industrije u Srbiji u budućnosti.

Komercijalni direktor kompanije Fiat automobili Srbija Gerry Clarke izjavio je ranije kako očekuje da će izvoz novog modela 500L na američko tržište početi u februaru ili martu naredne godine.

Namijenjen za izvoz

Clarke je rekao kako je 500L prvenstveno namijenjen za izvoz i da očekuje da do kraja godine bude proizvedeno blizu 30.000 tih automobila.

Najveću prodaju Fiat automobili Srbija očekuju u Italiji i Njemačkoj, možda i u Francuskoj, jer je u tim zemljama vladao interes za novi model i prije nego što je njegova proizvodnja počela, kazao je Clarke.

Model 500L proizvodi se u kragujevačkoj fabrici Fiat automobili Srbija, čiji je vlasnik sa 67 posto kapitala torinski Fiat, a država Srbija 33 posto, kako je predviđeno strateškim ugovorom iz 2008. godine.

Prvi kupac

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić u petak je, dan prije početka zvanične prodaje novog modela FIAT-a 500L, u skladu sa datim obećanjem, potpisao kupoprodajni ugovor i postao vlasnik ovog automobila.

Dinkić je u izjavi dostavljenoj Tanjugu naveo da je FIAT 500L kupio na bankarski kredit sa rokom otplate od pet godina. 

“Pre nekoliko godina, mnogi u Srbiji nisu verovali da će projekat koji sam pokrenuo sa FIAT-om zaista uspeti i da će se u proizvodnim halama u Kragujevcu jednog dana proizvoditi automobili vrhunske svetske klase”, dodao je ministar.

On je podsjetio da je tada javno obećao da će biti prvi kupac novog modela automobila, jer je od samog starta duboko vjerovao u uspeh ove velike industrijske investicije koja je od ogromnog značaja za ukupni privredni razvoj Srbije.

Dinkić je izjavio da će FIAT-om 500L njegova supruga i on zamijeniti Peugeot 206 star 12 godina, koji su do sada vozili, napomenuvši da će u skladu sa zakonom, ovu imovinsku promjenu prijaviti i nadležnoj agenciji.

Automobil je prvi put prikazan na salonu automobila u Ženevi, a prva testna vožnja organizirana je za javnost početkom jula u Torinu u Italiji.

Fiat 500L je dug 4,1 metar, širok 1,8 i visok 1,6 metara.

Izvor: Agencije