Novi igrač među finansijskim institucijama

Sve je spremno za potpisivanje sporazuma o formiranju Azijske banke za ulaganja u infrastrukturu.

Sa početnim budžetom od pedeset milijardi dolara, banka bi trebala postati ozbiljan rival ostalim svjetskim finansijskim institucijama.

Međutim, od 57 predviđenih zemalja članica za sada nedostaje sedam potpisa.

Delegati 50 zemalja stavili su svoj potpis na dokument koji  će postati temelj za stvaranje novog igrača među svjetskim finansijskim institucijama.

Azijska banka za investicije u infrastrukturu trebala bi preuzeti ulogu MMF-a, Svjetske banke i Azijske razvojne banke za finansiranje razvoja siromašnih i srednje razvijenih azijskih zemalja.

Domaćin ceremonije potpisivanja nacrtnog sporazuma, kineski predsjednik Xi Jinping, pohvalio je dosadašnji napredak u stvaranju nove finansijske institucije.

“Vjerujem kako je današnja ceremonija historijski korak ka stvaranju ove banke i vrlo smo zadovoljni postignutim napretkom“, rekao je kineski predsjednik.

Naknadno pristupanje

Među zemljama potpisnicama trebali su se naći i Danska, Holandija, Južna Afrika, Kuvajt, Malezija, Filipini i Tajland, ali vlade ovih zemalja još nisu dale saglasnost za pristupanje novoj finansijskoj instituciji.

Biće vremena za naknadno pristupanje, tvrdi zamjenik kineskog ministra finansija.

“Ova banka je od početka imala otvorenu politiku. Prema trenutnim regulacijama, tek nakon osnivanja institucije možemo formirati vijeće. A kroz sastanke vijeća mogu se razmatrati prijave za nova članstva. Nema sumnje da ćemo primati nove članove, ali to je proces koji će biti omogućen tek krajem ove godine, kada Azijska banka postane i formalno pravno finansijska institucija“, kazao je Shi Yaobin.

Sa 26 posto biračkih glasova Kina će imati najveći utjecaj u donošenju odluka, budući da ova zemlja ima 30 posto udjela u osnivačkom kapitalu. Iza Kine slijede Indija, Rusija, Njemačka i Južna Koreja.

Izvor: Al Jazeera