Novi iPhone oborio cijene dionica Applea

Apple je predstavio i mobilni platni sistem Apple Pay Service (Reuters)

Uzbuđenje i razočaranje pratilo je jučerašnje predstavljanje novih Appleovih modela iPhonea, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva na Wall Streetu prvo porasla gotovo pet posto, da bi potom oštro pala i trgovanje završila u minusu.

U jednom trenutku cijena Applea dosegnula je 103 dolara, potom potonula na 96 dolara, a trgovanje završila na 97,99 dolara, što je 0,4 posto manja cijena nego dan ranije.

Za najveću američku kompaniju po tržišnoj kapitalizaciji to je izuzetno širok raspon oscilacije cijene, što pokazuje koliko se na Wall Streetu pažljivo pratilo gubi li Apple na inovativnosti nakon smrti utemeljitelja i bivšeg vlasnika Stevea Jobsa 2011. godine.

Na samom početku prezentacije cijena je dionice znatno porasla, nakon što je izvršni direktor Applea Tim Cook predstavio novi proizvod “kao najveći doseg u historiji iPhonea”.

iPhone 6 imat će ekran 11,9 centimetara poprečno, a iPhone 6 Plus 14 centimetara, čime Apple ulazi u paletu “phableta”, pametnih telefona velikih gotovo kao tableti.

Taj tip proizvoda sve je popularniji među potrošačima, pa Apple pokušava uhvatiti korak na tom području s konkurentima, kao što su to uradili Samsung i Microsoftova Nokia, koji su već osvojili dio tog tržišta.

Nestabilnost cijena

Euforija je vladala i u vrijeme predstavljanja Appleovog mobilnog platnog sistema, kojeg željno iščekuju korisnici i analitičari. Novi Apple Pay Service uznemirio je ulagače eBaya, koji je dobio konkurenciju njegovom PayPal sistemu, pa je cijena dionice eBaya jučer pala 2,5 posto.

Razočarenje je, međutim, uslijedilo nakon što je rečeno da Appleov željno očekivani pametni sat neće biti na tržištu prije iduće godine, da će raditi samo povezan s iPhoneom i da će koštati 350 dolara.

“Appleov sat je skuplji nego što smo očekivali. Neće biti dostupan u vrijeme božićne kupovne groznice i mora biti povezan s iPhoneom. Vjerujemo da će to kratkoročno ograničiti potencijal prihoda kompanije od tog proizvoda“, kaže Bill Kreher, analitičar u firmi Edward Jones, koji je za dionicu Applea potvrdio preporuku “držati”.

Ipak, nestabilnost cijena dionica u danima kada se predstavljaju novi proizvodi nije neuobičajena. Naprimjer, prilikom prethodnih predstavljanja novih modela iPhonea dionica Applea u prosjeku je rasla 0,3 posto. A lani, kada je tvrtka predstavila iPhone 5s model, cijena dionice Applea pala je 2,3 posto.

Izvor: Agencije