Novi istražni tim o smrti Trajkovskog

Novi tim čini 13 eksperata iz BiH, Makedonije, Srbije, Hrvatske i SAD [Arhiv] (EPA)

Istražni tim koji će provesti novu istragu o smrti nekadašnjeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog formiran je nakon što su Srbija i Hrvatska delegirali po jednog svog člana, rekao je Srni savjetnik ministra komunikacija i prometa BiH za civilnu avijaciju Omer Kulić.

Kulić je dodao da će ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić početkom naredne sedmice potpisati i zvaničnu odluku o osnivanju tima, što je tehničko pitanje.

“Očekujemo da posao završimo u periodu između pola godine i godinu dana. Izvještaj o radu nakon toga ćemo podnijeti Ministarstvu komunikacija i prometa, s tim da ćemo poslati i jednu kopiju u Tužilaštvo BiH, što smo obavezni, kao i u Međunarodno udruženje za civilnu avijaciju“, rekao je Kulić.

Istražni tim će izvještaj postaviti i na internet stranicu Ministarstva komunikacija i prometa, tako da će svi građani moći da vide do kakvih se rezultata došlo.

Osporen raniji izvještaj

“Tim čini 13 eksperata iz BiH, Makedonije, Srbije, Hrvatske i SAD. Eksperte iz Njemačke, iako je ranije planirano, nisam smio staviti, jer su u sukobu intersa, s obzirom da su vještačenja nekih instrumenata koja su ranije radili osporena“, naveo je Kulić.

Kulić je ranije rekao da je razlog nove istrage to što je istražni tim Vlade Makedonije prikupio nove dokaze o smrti makedonskog predsjednika i delegacije 26. februara 2004. godine, prilikom pada aviona u selu Bitunje, pedesetak kilometara od Mostara.

On je napomenuo da je poslije izvještaja nadležnih organa u BiH, nakon smrti Trajkovskog, makedonska Vlada formirala svoj istražni tim čiji članovi su šest godina radili na prikupljanju novih dokaza i došli do vrlo relevantnih činjenica koje su opredijelile ministra Hadžića da dozvoli pokretanje nove istrage.

Predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, šest članova makedonske delegacije i dvojica pilota poginuli su 26. februara 2004. godine, prilikom pada aviona u selu Bitunje, između Ljubinja i Stoca.

Putovao u Mostar

Pretpostavka je da je avion udario u planinu Hrgud kod Stoca.

U avionu makedonske Vlade, prema zvaničnom popisu putnika, osim Trajkovskog, nalazili su se savjetnici Dimka Ilkova-Bošković i Risto Blaževski, stručni saradnik Anita Kristan-Lozanska, Mile Krstevski iz Ministarstva inostranih poslova i članovi obezbjeđenja Boris Verinov i Aco Božinovski.

Trajkovski je zajedno sa ostalim članovima makedonske delegacije putovao na međunarodnu investicionu konferenciju u Mostaru. 

Izvor: Agencije