Novi jak potres u pakistanskom Baluchistanu

Hiljade stanovnika jugozapadnog dijela Pakistana su pogođene potresom koji se desio u utorak (EPA)

Novi zemljotres pogodio je u subotu jugozapadnu pakistansku provinciju Baluchistan, gdje su od potresa početkom sedmice poginule stotine osoba, a na hiljade pogođene, navodi se u izvještaju Američkog geološkog zavoda (USGS).

Magnituda posljednjeg zemljotresa bila je jaka 6,8 stepeni, a zabilježena je blizu 96 kilometara sjeveroistočno od grada Awarana, objavio je USGS.

Potres se javio na dubini od 14,8 kilometara, slično kao onaj od utorka koji je iznosio 7,7 stepeni.

Epicentri dva potresa udaljeni su 30 kilometara jedan od drugog.

„Nije riječ o smirivanju tla, ovo je nezavisan zemljotres“, kazao je Zahid Rafi, direktor pakistanskog Nacionalnog seizmičkog centra za lokalnu TV stanicu Geo TV.

Novinar agencije AFP, koji se nalazi u Awaranu, javio je kako su stotine povrijeđenih nakon ranijeg potresa, panično pobjegle iz bolnice nakon novog kretanja tla.

„Provjeravamo situaciju, ali još nemamo podataka o izgubljenim životima“, kazao je glasnogovornik provincijske vlade Jan Mohammad Buledi za AFP.

Otežano dostavljanje pomoći

Najmanje 359 osoba je poginulo, dok ih je 765 povrijeđeno kada je potres pogodio siromašnu regiju na jugozapadu Pakistana, navodi se u zvaničnim podacima provincijske Uprave za vanredne situacije.

Prema nezvaničnim procjenama, crni bilans premašuje cifru od 500.

Vlada je objavila kako je više od 185.000 osoba pogođeno ovom prirodnom katastrofom, te da civilna administracija, uz pomoć vojske, provodi spasilačke i akcije dostave pomoći.

Stanovništvo distrikta Awaran je rašireno na više od 21.000 kvadratnih kilometara teritorije, sa ograničenom infrastrukturom, malim brojem medicinskih ustanova, pa čak i cesta.

Među preživjelima vlada očaj, mnogi su bez hrane, vode i skloništa jer su sve izgubili u potresu, javio je iz Awarana novinar Al Jazeere Kamal Hyder.

Spasilačke napore otežavaju, kako udaljenost područja, tako i napadi pobunjenika na vojne konvoje koji nose pomoć.

Pobunjenici se bore u ovom području već decenijama, tražeći veća prava za etničku grupu Balocha i tvrdeći kako federalna Vlada ne daje adekvatnu kompenzaciju Balochistanu za njegova prirodna bogatstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije